Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Манукова показва „Лица“ в галерия "Аспект"

| обновено на 08.02.18 в 09:41

Втора самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ подготви художничката Илиана Манукова. Експозицията от живописни платна под надслов „Лица“ ще бъде открита днес.

„Живописта е странно място, тук се срещат дух и материя и срещата им е свиреп сблъсък или нежна прегръдка. Как да отговоря на извечния въпрос кое е първично, когато поривът на духа ражда материален резултат, който от своя страна събужда чувства, преживявания? Картината винаги е обект и субект едновременно, тя е процесът на визуализация на емоциите. Този процес съществува преди и след мен - след ателието, след изложбата...", споделя художничката.

Живописта на Манукова има много планове, тя е многосмислова, подчертава изкуствоведът Димитър Грозданов. Отличителни в нейната многоплановост са три основни аспекта. Първият е пластическият. Илиана изгражда картината като образ от различни съставки, всяка от които е обособена, а едновременно с това всички преминават една в друга до единство.

Вторият аспект е колоритният. Тук авторката варира от хармонията до контраста. Системата е овладяна и винаги се търси самостойност, във всяка от картините.

Третият аспект е разказът. В тази посока художничката използва типажа, ракурса и композицията, които са четивни и по своему енигматични. Така например Илиана има свои герои, движения и конфликти .Тук особена е ролята на рисунката, която дисциплинира цветовите енергии.

Изложбата може да бъде видяна в галерия „Аспект“ до 27 февруари 2018 г.

Биография:

Илиана Манукова е родена на 29 септември 1970 г.

Завършила е Средното специално художествено училище “Цанко Лавренов” в Пловдив през 1989 г.

През 1998 г. се дипломира като магистър по живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел.

Член е на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) и Съюза на българските художници (СБХ).

През 2006 г. на годишната изложба на ДПХ Илиана Манукова е отличена с Трета награда за живопис.

Носител е на наградата за млад автор на името на Георги Божилов – Слона, от годишната изложба на ДПХ през декември 2003 г

Участвала е в общите изложби на ДПХ, в националните изложби на СБХ, както и в международни пленери по живопис в Македония, Словения и България.

Нейни картини са притежание на частни колекции в САЩ, Канада, Германия, Словения, Македония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

обновено на 28.09.24 в 10:17

"Галактическа фантазия" на Георги Черкин в Античния театър

Концертът – спектакъл „Галактическа Фантазия“ на пианиста Георги Черкин ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив от 20 часа тази вечер. Това е първият авторски концерт за пиано и оркестър на Георги Черкин, който ще бъде изпълнен с младите музиканти от „Тайният Оркестър“.  ''Галактически концерт'' е симфонична поема с космически..

публикувано на 28.09.24 в 08:07

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец.  В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с..

публикувано на 27.09.24 в 16:56

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23