Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектите на Пловдив, пастирката Анка и доверието във властта

| обновено на 08.02.18 в 17:34

Някои от знаковите проекти на Пловдив - като реконструкцията на площад "Централен" - отиват далеч напред във времето и със сигурност няма да се случат за 2019-та. Около това мнение се солидаризираха журналистите Любомир Минчев и Иво Дернев, които гостуваха в предаването „Ден след ден“.

Умишленото саботиране на обекти е тенденция, в която има икономически, а може би и политически интереси, каза в коментар на последните събития около спрените от пастирката Анка от Антоново процедури Любомир Минчев. По думите му създадените големи очаквания  за домакинството на Пловдив като европейска столица на културата са изострили страстите и дори са стартирали кампанията за местните избори с две години по- рано.

Според Иво Дернев не е редно „случаят Анка“ да се използва като оправдание, че едва ли не целия свят е срещу Пловдив. Според него въпросът е какво ще видим ако отстраним от картинката Анка - кои проекти са започнати в срок, кои са завършени, каква е прозрачността на процедурите и колко диалогична е властта. Специално за ремонта на централния площад той попита какво е водещото – сроковете или качеството. След като вече е ясно, че срокът за след 10 месеца е непостижим, тогава резонно е да се обяви нов архитектурен конкурс.

Проектът Европейска културна столица ще се случи, със или без ремонта на  площада – смята Любомир Минчев. Важно е обаче каква е по- дългосрочната перспектива на града, какво ще последва след 2019-та, през  2020, 2021 година...

Липсата на диалога е основното, доверието го няма, настоя в разговора Иво Дернев - затова и теорията на конспирацията се просмуква навсякъде.

Любомир Минчев допълни, че по този модел ситуацията  се използва  и за политически цели. По думите общественото пространство се пълни с гласовете на хора, които смятат, че без тях нищо няма да се случи, вдигат шум и истеризират. Има хора, които се държат като диверсанти, каза журналистът. Те имат права, но е добре да се припомни, че решенията какво и как да се случи го взима администрацията, тя трябва да носи отговорност.  И нека след две години на изборите се даде оценка какво и как е свършено.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Новопостроена и вече в ремонт, ЦДГ "Каменица" ще приема деца от септември

Община Пловдив ще направи всичко възможно всички проблеми с мухлясали стени, течове, паднали лампи и др. в новопостроената детска градина „Каменица“ да  бъдат отстранени до 1 септември. Това стана ясно днес, след като родители протестираха срещу лошото състояние на новата сграда на детската градина, която беше открита през декември миналата..

обновено на 25.06.24 в 09:18

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33

86 зрелостници получават сертификати за работа в ТИЗ

159 ученици от Пловдив преминаха обучение по проект "Включване на индустрията в учебния процес на професионалните гимназии в Тракия икономическа зона". Днес 86 ученика от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас ще получат и своите сертификати за успешно завършен курс по „Архитектура на автоматични асемблиращи машини и линии“ в Професионалната гимназия по..

публикувано на 24.06.24 в 10:22

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28