Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С късмет и спортен шанс можем да вземем медали в Пьонгчанг

Успехът ми в Нагано през 1980 е не само мой, но и на моите треньори и на спортната политика на страната ни.Това каза в предаването „Ден след ден“ първия българин - медалист от зимна олимпиада Иван ЛебановПрез 1980 г. той печели бронзов медал на зимните олимпийски игри в Лейк Плесид на 30 км ски бягане. Лебанов е избран за „Скиор на века“ у нас по случай 80-годишнината на ски спортовете в България.

С него говорим в първия ден на Зимната олимпиада в Пьонгчанг.

Винаги можем да изненадаме с добри успехи, непредсказуеми сме и като нищо можеем да очакваме медали в Южна Корея, бе негонвата прогноза за водещите български спортисти на игрите.

Всички са достойни, всички са спечелили квоти, дано само да имат своя ден, спортният шанс е много важен.

Спортът е политика, сподели Лебанов, коментирайки скандалът с руските спортисти, които поличиха наказанията заради системната употреба на допинг. И други световни спортисти са били хващани, на не е имало такива сериозни мерки срешу тях.

България изпусна шанса за домакинство на зимни олимпийски игри, съжалява Лебанов. 

Това щеше да промени ситуацията, нямаше сега да се караме за лифта на Банско.

Има ли някъде в световните курорти ситуация, в която туристите чакат кабинката с часове.

Ски спортът не трябва де се развиват само на едно място, с потенциал са не само големитеи курорти, но и Велинград, хижа "Здравец" над Пловдив, Троян- Беклемето, Берковица и други центрове. 

Има наченки за промяна, но стратегия за развитието на спорта липсва, каза още Лебанов.

Чуйте разговора с него в прикачения файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Крумовград задълбочи кризата в Локомотив!

Локомотив Пловдив и Крумовград завършиха при резултат 0:2 в двубой от 10-ия кръг на efbet Лига. В началните минути на срещата опасните ситуации пред двете врати липсваха. В осмата минута Георги Каракашев влезе остро на Божидар Кацаров, но главният съдия Петър Кузев му показа само жълт картон. Четири минути след това Ангел Лясков отне топката от..

публикувано на 28.09.24 в 19:01
Любослав Пенев

Любо Пенев: Аз и екипът ми оставаме в Локо

Старши треньорът на Локомотив (Пловдив) Любослав Пенев и неговият щаб  ще продължат да изпълняват професионалните си задължения, въпреки турбуленциите в клуба от последните дни и неясното бъдеще. Това стана ясно от официално изявление на специалиста до БТА. Членовете на Борда на директорите на "черно-белите" и спортният директор Илко Пиргов подадоха..

публикувано на 27.09.24 в 16:55

Министър Глушков откри новия спортен комплекс в Чепеларе

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев откриха обновен спортен комплекс в града. Реконструкцията на оборудването е финансирана от Министерството на младежта и спорта с 624 124 лв. с ДДС. „Този ​​нов комплекс е плод на съвместните усилия на ММС и общината, за да могат децата и младите хора на..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Пловдив отбеляза Европейския ден на спорта в училище

Община Пловдив за поредна година отбелязва Европейския ден на спорта в училище. Тазгодишното издание на инициативата беше открито от зам.-кмета по спорт и младежки дейности Николай Бухалов в две общински училища - ОУ „Райна Княгиня“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. „Спортът е нещо, което трябва да практикувате не само днес, но всеки ден,..

публикувано на 27.09.24 в 15:27

K3 ULTRA стартира тази събота за шести път

K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е първият ултрамаратон, чиито маршрути обхващат пограничната част на Родопите в България. Събитието се провежда в края на месец септември – най-пъстрият и живописен месец на есента. Тази година стартът ще бъде даден на 28 септември. Финалът на К3 ULTRA – GOLD BORDER RACE е в най-южния и магнетичен град на страната –..

публикувано на 27.09.24 в 14:18