Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Конвенцията Борисов възстановява стабилността

Най-важното в разговора с премиера Бойко Борисов бе, че той всъщност оттегли официално инициативата за подписване на  т.н. Истанбулска конвенция. Направи го  по достоен начин, без недомлъвки, което показа, че той може да дава и „задна скорост“, което е много важно за един политик – да се съобразява с обстоятелствата. С това прекрати всички спорове и спекулации – дали ще оцелее или не това Правителство, поради този документ. Явно документът не е на дневен ред. По този начин се възстановява стабилността на управлението, подчерта социологът Кънчо Стойчев. 

Не бих използвал за коалицията думата „помирение“, защото няма кой знае каква война. По-скоро има различия и това е повече от нормално, това са съвършено различни партии. Патриотите не са лесни хора, те са „таралежи“, отстояват своите позиции и знаят да се борят, така че не трябва да  очакваме, че този тип сблъсъци ще изчезнат. Не бива и да прогнозираме обаче, че заради такива дебати ще падне Правителството, защото интересите са общо-взето еднопосочни, подчерта Стойчев.

По думите му, в  коментарите на премиера са липсвали много от темите – какво прави Правителството  за  оцеляването на бизнеса, какво прави то в борбата с корупцията, отсъстваха и множество теми за социалната сигурност, и като цяло -  за сигурността на хората, за безумната администрация. Това са нелицеприятни теми и едва ли има  има премиер, който би ги коментирал с удоволствие.

Посланията, които успя да изпрати Борисов към избирателите, са за спокойствие, за успехи, за многото работа, която се върши – оптимистично успокояващи хората. Социалните проблеми обаче бяха много бегло засегнати и не се стигна до дискусия. Нямаше коментар на сериозните проблеми и аз си обяснявам, че като умел  и прекрасен комуникатор, премиерът успява да избегне неудобните теми. Този стремеж е естествен, тъй като политикът мисли и за своето управление, но и за представянето си пред хората.

А на въпроса: имаше ли новина и съобщение в интервюто, Стойчев подчерта че имаше и новина, и съобщение – отказът от Истанбулската конвенция.

Както снощи, така и ако анализираме внимателно изказванията на премиера , ние ще забележим, че през последните години той внимателно избягва темата ДПС. Вероятно  има обяснения за тази своя стратегия и не очаквам тя да се промени.

Борисов е реалист, той вижда обществените и партийните настроения в различните партии и в собствената си включително и е направил правилния извод – подобен ход ще му коства управлението и не си заслужава, заради този документ да подлага на сътресения страната. И най-вероятно, няма да я подложи на сътресения, подчерта още Кънчо Стойчев.

Повече чуйте от звуковия файл:  
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад", коментар за ресора на новия ни..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23