Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросите към ЧЕЗ стават все по- любопитни, а капаните предстоят

Сделката за  ЧЕЗ се дискутира в парламентарните комисии по енергетика и контрол върху спец. служби този следобед. Според Георги Харизонов от Института за дясна политика капаните на сделката са много опасни.

Грешките до момента:

За продажбата на ЧЕЗ се знае и пише отдавна в специализирани издания. Големият проблем се появи от страна на потенциалния купувач, който  не се представи публично, докато не стана ясно, че е избран за инвеститор. Такова нещо не се е случвало никога в световната бизнес история. Ние не знаехме кой купува една – трета от енергоразпределението на България и то най- натовареното. Иначе сделката  не беше новина. Купувачите бяха ясни предварително - ЕНЕРГО-ПРО и "Инерком". Сделка с ЕНЕРГО-ПРО нямаше най- вероятно да бъде одобрена от регулаторите, защото щяха да имат господстващо положение на пазара. Новината е, че Върбакова е абсолютна анонимна и това създаде истерия.

Позициите на партиите: 

Притеснителни са действията и на ГЕРБ, и на опозицията. Правителството изпраща разнопосочни сигнали и второ, защото надделява говореното тип "Планът Сидеров“ за отнемане на лицензи, национализация, държавна намеса и т.н.  Държавата трябва да е в ролята на нощния пазач, да гарантира ред, сигурност и стабилност и да не се намесва в икономическите процеси. Такава заявка бе направена от премиера Бойко  Борисов в Сандански. Изведнъж се заговори за изкупуване, за национализация. Това излъчва негативни сигнали към чуждите инвеститори въобще. Очевидно се действа под огромно напрежение и под огромен обществен натиск. За него са виновни хората, които стоят зад г-жа Върбакова. Тя е едноличният причинител на цялата истерия около сделката.

Съобразяването с обществените реакции:

Фалшивото спокойствие на държавната собственост е манталитетен проблем. Това е изграждано и насадено в мислите на хората. Частните компании се справят в пъти по- добре. Намесата на държавата е силно притеснителна. Тя ще успокои страстите, но тук се подготвя пореден капан за правителството от негови недоброжелатели. 

Капанът:

В момента, в който държавата започне да се докосва до тази сделка и КЕВР вдигне цената на тока, макар и с няколко процента, рефренът на опозицията   ще бъде  Бойко Борисов увеличава цената на тока. Капанът е голям, и опасността не е отминала. 

Въпросите към  ЧЕЗ стават все по- любопитни:

Защо въпреки че няма никакъв поет ангажимент от банките и няма никакви доказателства, че средствата са осигурени за сделката Бордът на ЧЕЗ е настоявал фирмата на Върбакова да е купувач? Защо по време на интервюто на г- жа Върбакова по Нова ТВ в качеството й на председател на Борда на "Инерком" до нея стоеше  реномиран служител на българския мениджмънт на ЧЕЗ?  Какъв е техният интерес купувач да е "Инерком"?

На въпрос възможно ли е ЧЕЗ да продава дружеството на себе си. Харизанов отговори, че  две и две  в природата и математиката прави 4.

Според него държавата няма основание да се намесва преди сключване на сделката. На какво основание ДАНС ще влезе в офисите на Върбакова преди сделката като обвиняема, като разследвана. Трябва да има ред и законност.  След като се избере купувачът и след като сделката дойде тук, тогава отделните регулатори и служби могат да направят съответните проверки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08