Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза и глаукома започват в УМБАЛ "Св. Георги"

„Седмица на отворените врати“ със скрининг за риска от туберкулоза организира от 12 до 16 март Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. 

В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, като на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на инициативата е да  се повиши информираността на обществото за риска от туберкулоза, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.  

Въпреки постигнатото немалко  през последните години, туберкулозата остава един значим социален проблем.  Повече от 10 млн души в света боледуват от туберкулоза, 2-3 млн загиват, а и сега продължава у нас да има смъртни случаи от тази болест. Не по-малко от един млн са и децата, които боледуват от туберкулоза. Болестта продължава да бъде значим социален,  икономически и обществен проблем и за България. Това заяви началникът на  на Отделението по фтизиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“ преди старта на  „Седмицата на отворените врати“ от днес до 16 март.

Той  уточни, че заболеваемостта е различна за страната – от 13-14 до 43 на 100 000. В Пловдив тя е около 19-20 на 100 000. Задачата на Седмиците, които се провеждат редовно от десетина години,  е граждани и колеги да могат да препратят  за изследвания болните и да бъдат установени лицата с латентна форма на туберкулоза с цел тя да бъде профилактирана.

Въпреки постъпващите понякога  и противоречиви данни за ваксините, специално ваксините за инфекциозните заболявания са инструментът, заради който обществото се е справяло с болестта успешно през годините. Специално за туберкулозата те са особено необходими за детското заболяване и за намаляване заболеваемостта сред тях. И така е вече много години – още от 1951 г., когато за първи път в света у нас и в Хонк Конг започва употребата на БЦЖ-ваксината. Нямаме никакво колебание за това, че тя е ефективна в детското здравеопазване.

Не така обаче стои въпросът  при по-голяма възрастова група, където действително напоследък има много заболявания, увреждащи имунитета, които отварят възможността за инфекцията. Пред нас стои необходимостта да дефинираме случаите на хора в риск, към които попадат все повече хора, които не принадлежат към обичайните рискови групи, подчерта още д-р Веселин Давчев.  

Той апелира гражданите и медицинските специалисти да насочат всички „неясни“ случаи към Отделението по  фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“ на „Пещерско шосе“ 66, което е едно от най-добрите в България,  в случай че са проявили белодробни оплаквания.

Чуйте повече от звуковия файл: 

Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 12 до 16 март включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация за „Седмицата на отворените врати“ може да се получи на телефон: 032 602 770.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта. 

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде)  е другото седмично събитие в УМБАЛ "Свети Георги".   То се организира Клиниката по очни болести  от 12 до 30 март 2018 г. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата: 11 - 17 март 2018 г.

Прегледите за глаукома и катаракта са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 032/602 649  в работни дни от 8:00 до 12:00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб.  Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социалнозначимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.  

По данни на Българско глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.

Очните лекари препоръчват  във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на факта, че интересът на пациентите винаги е голям и броят на записалите се далеч надхвърля възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 3 поредни седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23

Специален ретро влак пътува от Септември до Велинград и Цветино

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път днес, когато е празникът на Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 06.07.24 в 08:20

Започват Велинградските празници на културата

Емблематичните „Велинградски празници на културата” ще бъдат открити официално днес, когато е и Денят на Велинград. За 51-ви път централният площад „Николай Гяуров” ще бъде сцена на различни изяви до 20 юли включително.  Денят ще започне в 9:00 часа с тържествена литургия, а след нея в 10.15 ч. ще бъде посрещната теснолинейката за..

публикувано на 06.07.24 в 07:54