Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашата политика спрямо Русия - накъдето ни бутнат

Не би трябвало това, което стана, да ни учудва. През последните 10 години Русия се държи по този начин и това, което руският патриарх направи, е просто проява на нормална руска политика. Нормална – за Путинова Русия. Това означава – силова и налагане на дискурс как  да се наричат нещата. Изобщо не е важно, дали някакъв човек се е огорчил.Това заяви политическият анализатор от Център за либерални стратегии Деян Кюранов. 

Тук имаме представител на руския висок елит, който си позволява да ни поучава, да ни размахва пръст и човек малко се учудва защо трябва да поставяме под въпрос идеите за национално достойнство и за достойно поведение, когато какво друго да направи човек, освен да реагира? Иначе ще се сетим, както казваше  Ботев „Ти го плюеш, то мига, удариш го – прозява се!“  Така ли искаме да се държим?  От тази гледна точка  в дълг към българите са и президентът на страната, и премиерът на страната, защото си мълчат.

Сега се излагаме непосредствено пред повече погледи – на Европа, част от която сме. Не мисля, за съжаление, че това ще накара нашите мъже, които ни представляват като държава и като нация, да си променят поведението, не толкова от мижитурщина, колкото от липса на ясна политика спрямо Русия. Нашата политика спрямо Русия е както ни бутнат – насам-натам, шикалкавене, лъкатушене.

Изрично е казано в руските опозиционни медии, че руският патриарх не трябва да бъде разглеждан като духовник. Защото той не е. Не само опозиционните, но и правителствените медии в Русия  открито тръбят, че патриархът е част от външната политика на Русия и е не по-малко важен от Външното министерство.

Не мисля обаче, че Москва с това, което се случи, цели дестабилизация на България. Просто Москва  без да се готви за някакво действие, съобщава „Аз правя това. Вие ще се съобразявате, защото  ние сме големи и силни, вие – малки и слаби и точка. Това, че сте били членове на ЕС и НАТО, нас не ни интересува“.

Това е общо положение, дори не е поведение, а положение. Тя иска това и го прави.

Исках малко да почакам, за да видя  ще има ли реакция от първите ни мъже, но след като висях, че няма, написах нещо по темата, а после и  колеги реагираха. Дори някой пристрастен би могъл да помисли, че сме се наговорили. В един и същи дух. Това показва, че всички от определен тип хора – мислещи и достойни, са възмутени и се чувстват леко омерзени от това, че България е оскърбена, а тези, които трябва да отговорят на оскърблението, мълчат.

Що се отнася до историята с това, че вицепремиерът иска да забрани нещо на премиера да направи, имаме типично прехвърляне от патриотизъм в агресивен национализъм, неумен и обиждащ другите.

 Не съм убеден, че Бойко Борисов е имал искреното намерение да се извинява за евреите в Македония, това не е в стила му. Но във всеки случай така да му се реагира превантивно, това показва, че и у нас, както и в Европа, си върви една агресивна  националистическа реакция. Употребявам думи от миналия век нарочно – „прогресивно реакционни“, зщото става въпрос за явления от миналия век.

Обществото е подготвено да не води разговора за националното достойнство.

Чуйте повече от звуковия Файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56