Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик е сред рекордьорите по неизправни пешеходни пътеки

| обновено на 22.03.18 в 16:43
Автор:

Близо две трети от пешеходните пътеки в България не отговарят на изискванията - да са боядисани в съответния цвят и маркирани, да има предупредителни знаци за шофьорите за наличието им, да се поддържат редовно. Това е показала приключилата проверка на МВР и прокуратурата, включваща близо 14 хиляди пешеходни пътеки в цялата страна.

Проверката е установила, че на места липсващите пътни знаци са два пъти повече от наличните. Градовете с най-много неизправности, свързани с пешеходни пътеки, са Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

Министърът обясни, че неправилно маркирани или износени пешеходни пътеки има в Южна България. Радев поясни, че неправилното разстояние между пътеките е много опасно. „Колите не намалят толкова бързо за 250 м. и става опасно за пешеходците“, добави той. Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания. Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката, „срамния списък“ – Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково

За случаите с цветни пътеки Цацаров спомена Пазарджик, за който важи песента "Оранжево небето, оранжев е градът". "Явно това е цветовото усещане на кмета", заяви главният прокурор, но подчерта, че не съответства на закона. От своя страна Радев пое ангажимент да провери колко пъти досега МВР е разпореждало на кмета на Пазарджик да поправя пешеходни пътеки.

До 30 юни тази година е даден срок на местните власти да отстранят нарушенията по отношение на пешеходните пътеки, съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

Пазарджик отделя 50 000 лева годишно за пешеходни пътеки и знаците към тях. След новите изисквания при двулентов път те да са и от лявата страна ще трябват още пари, посочи управителят на пазарджишкото бюджетно предприятие „Паркинги и охрана“ Георги Шикерджиев. Цялото интервю с него е в звуковия файл.

Ако след след 30 юни бъдат установени нови неизправности на пешеходните пътеки, ще последват глоби, обобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Глобите ще бъдат налагани на длъжностни лица, независимо какъв пост заемат. Цацаров уточни, че целта на проверката не е разкриване и разследване на престъпление, а се извършва с оглед правомощията на прокуратурата по общия надзор за законност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Смъртоносните за Митко удари са нанесени от десничар, а Бизюрев е левичар

На втория ден от съдебния процес за убийството на Димитър Малинов от Цалапица, соченият за извършител Рангел Бизюрев опроверга вчерашните показания на тайния свидетел. Последният е разказал пред съда, че има втори човек, който е нанесъл удари по младежа, като неофициално се смята, че това е единият от братята Динкови - Борислав.  Днес..

публикувано на 10.10.24 в 11:09

Апелативният съд гледа мярката на кмета на Минерални бани Искендер

Пловдивският Апелативен съд ще заседава по протеста на прокуратурата за мярката „домашен арест“ на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер и още двама, обвинени за неправомерно усвояване на европейски средства по ДФ „Земеделие“ за строеж на два хотела за сина и дъщерята на кмета.  Тримата бяха задържани на 20 септември, а в началото на..

публикувано на 10.10.24 в 07:28

Продължава делото "Цалапица" с изслушването на вещи лица

С разпит на вещи лица продължава делото „Цалапица“ в Пловдивския Окръжен съд. Подсъдим е Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов. Майката на убития в Цалапица Димитър Малинов Атанаска Бакалова заяви след вчерашното заседание, че тайният свидетел по делото е разкрил кой е нанесъл ударите по лицето на сина ѝ. Според нея..

публикувано на 10.10.24 в 07:16

Пловдив е домакин на Националния конгрес по кардиология

Във форума, който е най-голямото събитие в календара на Дружеството на кардиолозите, ще участват както български лекари, така и водещи световни специалисти в областта на сърдечно-съдовата медицина. В рамките на три дни  медиците ще дискутират по най-новите тенденции на лечението, ще представят свои разработки и публикации в научни издания. В..

обновено на 10.10.24 в 06:54

В ПУ се провежда конференция за околната среда и здравето

В Пловдивския университет започва научната конференция "Околна среда и здраве: социо-технически бариери и перспективи за издигане на качеството на живот на човешките колективи".  Научният форум е организиран от "Жан Моне Център за високи постижения" към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Конференцията ще се проведе на 10.10 и..

публикувано на 10.10.24 в 06:44