Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седем разказа за вярата" в Археологическия музей в Пловдив

Църковна утвар от фонда на археологическия музей и на Пловдивската митрополия

| обновено на 26.03.18 в 12:46

Изложба „Седем разказа за вярата“ се открива днес в Археологическия музей в Пловдив. 

Експозицията представя църковна утвар, чрез която се разказват седем проучени истории за християнството. Ще могат да се видят предмети на богослужението, постъпили във фонда на музея в периода 1915 - 1926 година. Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската митрополия.

В християнството седем е символ на сътворението, често го наричат и „Божие число“. 

Кураторът на изложбата Соня Семерджиева, разказа, че са подбрани предмети, които са свързани с Великден и не са показвани досега. 
Един от най-ценните експонати това е напрестолният кръст на Русенския митрополит Григорий, Доростолски и Червенски митрополит, който е работен с една от най-сложните техники - филигран. Той е дарен на музея от негови родственици през 1915 година, правен от майстор от видинската златарска школа, която е имала славата на изключително интересна. Изработката му датира от втората половина на 19 век, когато започва да се използва филигран за изработката на църковна утвар и специално на напрестолни кръстове. Кръстът е изпълнен с миниатюрна резба, която представя 10 библейски сцени. Той е изключителен и се е използвал от митрополита при персонално богослужение. 

Структурата на изложбата включва Символа на вярата - каква символика има съответният предмет, съответната църковна утвар, според църковния канон, каква символика има и според обикновения мирянин, според черкуващите се, допълва историкът. По думите й засегнати са няколко истории, които включват устрема на българина през 18 - 19 век, неговата благотворителност по отношение на строителството на църкви, набирането на волни помощи за възстановяване на храмове. 

Две са историите, разказани чрез предметите в изложбата - за храм "Св. Димитър" в Стария Пловдив, който се е смятал за гръцки. През 1922 година, когато е предаден на Руската задгранична църква, музеят получава дар от храма - сребърен обков на Евангелие. 

Разказът за църквата "Св. Никола" в пловдивското село Паничери е свързан с чашка за миро от 1618 година. Потирът е изработен специално за храма и е с дарствен надпис. Два дискуса и едно евангелие от 1821 година разказват за църквата "Св. Йоан Кръстител" в село Чехларе. Евангелието е с дарствен надпис от 1860 година и е дарено на храма, когато се възобновява строежа на сградата му, обяснява Семерджиева. Тя добави, че възстановяването на църквите по онова време се е извършвало обикновено върху стари градежи и в едни дълги периоди от десетки години, през което време е трябвало да се получи разрешение. 

Изключително интересен свещенически пояс с втъкани църковни сгради, датиран от 1772 година, е свързан с най-стария Пловдивски православен храм - църквата "Св. Св. Константин и Елена" в Стария Пловдив. При разкопки преди 50 години край олтара на храма е намерен този свещенически пояс, което, по думите на музейния работник, води до предположението, че в двора на църквата се е намирал Божигробски метох. Не е изключено този пояс да е принадлежал на свещенослужител от него, който е погребан близо до олтара, както се изисква по канон, с литургично облекло.

Митрополията предоставя 11 предмета, сред които са мощехранителница и един напрестолен кръст в кутия, която е изключително красива - вътре изписана с библейски сцени, а отвън е със сребърен обков. Има митра и жезъл, които са от 18 век, лъжичка за причастие и много интересен балансьор за кандило, което е непознато дори и в наши дни като църковна утвар. 
"Умишлено избрахме периода малко преди Великден, тъй като това време се свързва и с поклонничеството - посещението на Божи гроб. Някога, припомня Семерджиева, това се е извършвало в навечерието на Великден. Пътят е бил дълъг, осеян с опасности и за българина от онова време е бил истинска приключенска приказка - да пристигне до Божи гроб, да получи второ кръщене във водите на река Йордан, да присъства на Светата литургия, посветена на Възкресение Христово. И съвсем естествено пътуването завършва с амулети и предмети от Божи гроб, сред които са "йерусалимка" като доказателство, че е станал хаджия или "грехопростителна" грамота, каквито също са представени в изложбата", разказа Семерджиева. 
Всички тези предмети са предавани в музея, независимо че основната му дейност е друга и е свързана с археологията, защото по думите й той е най-старият в града, създаден през 1879 година. Хората са смятали, че всичко онова, което се намира, случайно или не, дори и при обработката на нивите, и което преценят, че е ценно и важно за историята на българския народ, следва да бъде съхранено, допълни Семерджиева. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Митко Новков представя книгата си "Вслушвания"

Литературен клуб „Spirt & Spirit“ в „Петното на Роршах“  кани на представянето на книгата  на Митко Новков  „Вслушвания“, издателство „Жанет45“. Книгата и автора ще представи писателят Александър Секулов. Митко Новков е роден в село Бързия, община Берковица. Завършва висше образование в СУ „Св. Климент Охридски“, психология и философия...

публикувано на 15.10.24 в 08:52

Анри Кулев с еротична изложба в галерия "Възраждане"

Галерия „Възраждане“ в Стария град представя изложба живопис „Сузана и старците“ на  проф. Анри Кулев. Художникът – режисьор, сценарист и продуцент на игрални, анимационни и документални филми“, има зад гърба си стотици рисунки на еротична тематика. Зад всяка рисунка стои история, анекдот, прозират хуморът и закачката. За идеята в своите 15..

публикувано на 15.10.24 в 07:32

Диана Добрева става френски „Рицар на изкуствата и литературата“

Режисьорът Диана Добрева ще получи френския орден „Рицар на изкуствата и литературата“ за приноса й в театралното изкуство. С високото международно признание Добрева ще бъде удостоена на официална церемония в резиденцията на френското посолство в София. Орденът „Рицар на изкуствата и литературата“ е френско почетно отличие, управлявано..

публикувано на 15.10.24 в 07:10

Книгата на Екатерина Григорова е номирана за награда "Перото"

Поетичната книга на Екатерина Григорова „Отвисоко в печката пада дърво“, която излезе тази година, е включена в краткия списък на номинираните за награда Перото в категория „Поезия“. За да стигне сред шесте най-добри  тя се пребори с 13 автори и техните книги. Екатерина Григорова е родена в Добринище, затова и не случайно поетичната й..

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Преге - предаване за света на книгите, 12 - 18 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 12.10.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Йордан Радичков. Привързаният балон. 226 стр., ок. 4А, Нике, 2024. Пол Линч. Пророческа песен. 304 стр., 5А, Лист, 2024. Пабло Неруда. Стиховете на Капитана. 120 стр., тв. к. , ок. 5А, Колибри,..

публикувано на 14.10.24 в 10:31