Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да работи за Балкански Бенелюкс

Тази вечер в 21 часа в резиденция Евксиноград край Варна ще започне срещата на върха ЕС-Турция. В нея ще участват висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер,Д оналд Туск и Бойко Борисов от една страна, и турският президент Реджеп Таийп Ердоган от друга. Предвижда се след срещата да се състои пресконференция.

Преди да отлети за Варна турският президент изрази специална благодарност на премиера Бойко Борисов за домакинството на срещата на върха в морската ни столица. Европейското членство е стратегическа цел на Турция, подчерта Ердоган на летището в Анкара.

Той заяви, че ще поиска от европейските представители да изпълнят дадените обещания. Мигрантското споразумение от 18 март 2016 г. и конкретните стъпки, които предстои да бъдат предприети, ще бъдат предмет на обсъждане. Визовата либерализация за турските граждани също ще бъде предмет на срещата, съобщи Ердоган като заяви, че ЕС не е изпълнил дадените обещания. Протести посрещат във Варна турският президент.

Според арабиста Владимир Чуков в срещата няма как да се говори само за пари. Ще се говори най- много за политика. На Ердоган няма да му бъдат спестени неудобните въпроси като Сирия, Ирак, Либия, може би Русия и Палестина. Бежанци и външна политика – това са двете теми

Той припомни, че всеки ден от турските медии Ердоган ни залива с предупреждения към ЕС, включително, че не Турция е болният човек, а Европа. Това е човек, който се готви догодина за три ключови избора, включително и за собствения си пост. Не е изключено това да е заявяване на желание за падане на децибелите. Ще има неудобни въпроси и неудобни отговори. Въпросът е да се подчертае, че двете страни остават стратегически партньори, защото по- добре е да има контакти, отколкото да няма.

Чуков смята още, че предупреждението на Анкара, че ще задълбочи връзките си с Москва и Пекин е поредният рекет на Ердоган. Ако Вие не ни вземете, ние ще отидем при вашите опоненти и така ще наклоним баланса във Ваш ущърб. Това сме го виждали и преди. Отношенията с Русия са по- добри отколкото със стратегическите партньори от САЩ. Това не може да бъде прието еднозначно, така ще се случи и във Варна.

Според арабиста Ердоган е умен политик, защото турската държава има огромни дипломатически традиции. Те могат да планират и балансират. Той посочи като пример насочването от страна на Турция на бежанската вълна към Гърция през 2015-та година, а не към нас. Представете си какво щеше да стане в България през 2015, ако всеки ден минаваха по 10 хиляди бежанци. Това е много добре планирано и изчислено, влияе на общественото мнение, респективно на парламентарните избори и на конфигурацията на самото правителство

По думите му, турската дипломация си дава и ясна сметка, че създадените след 2015-та година популистки партии, освен антитурски са и проруски.

Искането на президента Румен Радев и на БСП за защита на националните интереси по време на срещата на върха, според Владимир Чуков, е инструмент за печелене на вътрешно влияние и на определен тип избиратели и симпатии. Това е и начин за атака и контраатака между БСП и ГЕРБ, което е правене на вътрешна политика. 

Неговото мнение е, че трябва да има единна национална концепция и поведение в отношението ни към Русия, Турция. Това ни прави силна държава, устойчиво общество и ни гарантира просперитет. В случаи като Трети март, когато президентът прави едно, вицепрезидентът - друго, премиерът – трето  - това ни прави уязвими и лесна плячка, защото не сме единни. 

Нужна е национална консолидация. България трябва да бъде мотор за създаване на Балкански Бенелюкс, защото заедно можем да бъдем много по- силни и устойчиви на влияние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25