Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне временно се намали напрежението между Турция и ЕС

| обновено на 27.03.18 в 11:32

Оправдаха ли се големите очаквания между Турция и ЕС? Как резултатите от нея ще рефлектират върху геополитическото статукво? За срещата във Варна на върха между Турция и ЕС, Антония Попова разговаря с проф. Марин Русев, геополитически анализатор.

Тази тема отваря два противоположни разреза, които изискват различен анализ. Единият е конюнктурния политически анализ, а другият е свързан с геополитика и пространствено поведение. От гледна точкана конюнктурата нямам усещане за неуспех. Най-големият успех е, че се намали напрежението поне временно. 

Тук се смесват много неща свързани с понятия, като тълкувания за  демокрация и авторитаризъм. Аз искам да погледнем на тези понятия по друг начин. Сегашният  ръководител на турската държава много  често е обвиняван в антидемократично поведение. Трябва да помислим върху това, кой е Ататюрк, кой е Кенан Еврен? Проевропейски настроени, но управляват с диктат. Ердоган управлява чрез избори, но нас ни дразни стова, че е против Европа. Много е важно да се разглежда конюнктурата  като временно явление, важно е да не губим ориентация в политиката, като търсим дългосрочните елементи. Конюнктура е, че Ердоган е на  64 години, той  очевидно е уморен и управлява 15 години. Конюнктура е, че  неговият най-голям политически противник е на 77 години, и дърпа конците от Америка. Конюнктура е, че Бойко Борисов управлява 10 години с прекъсване, от гледна точка на дългосрочност. Според мен, важна конюнктурна особеност е, че може би срещата във Варна може да се тълкува  като един от най- големите успехи на външната политика на България. Не бих се съгласил, че резултатите от срещата предопределят, дали тя е добре замислена и проведена, или не. Конюнктура е изказването на Румен Радев, защото ако на карта е поставена европейската сигурност, сигурността на България, не е най- подходящият  момент да се повдига този изключително важен въпрос. Сега трябваше да се успокои напрежението между контитента и на-близкия и съсед. От тази гледна точка мисля, че в продължение на опита чрез конюнктурата да ръзсъждаваме, очакваме отстъпки. На Европа не и струва да започне първи стъпки. Европа е в по- тежка позиция, защото Турция демонстрира единна, авторитарна позиция. Очевидно е, че ЕС  трудно може да излиза с категорични мнения, без да се съобразява с интереса на България, да следва само интереса на Нидерландия.

Интервюто с проф. Марин Русев е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
проф. Антоанета Христова

Изборите ще се решат от корпоративния и платения вот

В преполовената предизборна кампания говорим за нейния интензитет или по-скоро за липсата му, за купуването на гласове и тяхната цена и за шансовете след седмите поред избори да има правителство. Анализът в програма "Ден след ден" е на политическия психолог Антоанета Христова . Проф. Христова каза по повод купувачите на вот : "Усещането у хората..

публикувано на 11.10.24 в 16:12

Няма решение за транспорта до Труд и Войводиново

В събота и неделя на протест излизат пловдивските села Трилистник, Труд и Войводиново.  За пореден път те ще напомнят, че имат транспортни проблеми и неспазени обещания към тях от страна на местните власти. В Трилистник от миналата година настояват да се изгради жп надлеза, за да не изминават десетки километри по заобиколни лоши пътища или да се..

публикувано на 11.10.24 в 15:50

Първият частен пътнически влак все още загрява на старта

Все още не е ясно кога ще започне движението на първия частен пътнически влак у нас. Васил Лясков, изпълнителен директор на ПИМК Рейл Експрес-компанията, която има лиценз за пътнически превозвач, каза пред Радио Пловдив, че все още тече подготовка за това. "Надяваме се скоро. Все още не можем да дадем конкретна дата за това. Все още сме в процес на..

обновено на 11.10.24 в 15:29
Веселина Карапеева

Обучението по математика трябва да се засили

Ще се стигне ли до увeличение на броя на децата, които се приемат в математическите гимназии, за което настояват водещи математици у нас?  Веселина Карапеева, директор на пловдивската Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ заяви, че подкрепя идеята  да се дава шанс на децата да изучават профилирано и засилено предметите, към които имат..

публикувано на 11.10.24 в 11:00

Трети сезон на EX ANTE тръгва по Радио Пловдив от 3 ноември

От 3 ноември по Радио Пловдив стартира трети сезон на ЕХ АНТЕ с икономиста Георги Стоев. „Отново на фокус ще е икономическото и критичното мислене. Този път малко повече акцентирам върху това как родителите и учителите могат да помагат на децата да прилагат икономическо мислене в училище, а и в живота. Това е важно, тъй като живеем в..

публикувано на 11.10.24 в 10:23