Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не съм убеден, че вярващите у нас са искрени

Близо 3.2 милиона пълнолетни българи твърдят, че вярват в Бог, а 2.8 милиона се самоопределят като истински религиозни, показват данни от националното представително изследване "Политически и икономически индекс" на "Галъп интернешънъл", последната вълна от което е между 9 и 16 март сред 772 души, както и от редовното глобално изследване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл". Изследванията са независими от външно финансиране.


Близо 4.6 милиона пълнолетни българи /от около 5.5 милиона пълнолетни българи у нас/ се определят като източноправославни - тоест около 83 процента, а 500 хиляди /9 на сто/ - като мюсюлмани. Атеистите са 3 процента или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят.
Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в божество не са толкова присъщи у нас - България е малко под средните нива на религиозност в света, коментират социолозите.
2.2 милиона у нас пък имат доверие в Църквата. На фона на 4.6 милиона заявени източноправославни християни, тези 2.2 милиона показват, че вярата не върви задължително и с доверие в институцията. В последните години обаче доверието в Църквата у нас укрепна и е всъщност високо на фона на всички останали институции - макар и с колебания, отбелязват от "Галъп".
Като истински религиозни хора у нас се определят само половината от пълнолетните българи - изследване на световната асоциация "Галъп интернешънъл" в партньорство с УИН още преди година и половина показа, че в България 51 процента се определят като религиозни хора, 36 на сто - като нерелигиозни, 3 процента са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Тези 51 на сто се равняват на около 2.8 милиона души.

По света 62 процента от хората по света се определят като религиозни, 25 на сто се определят като нерелигиозни, 9 на сто избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

58 на сто твърдят у нас, че вярват в Бог - близо 3.2 милиона души. По света пък те са 71 процента. Всичко това поставя България под средните нива на религиозност в глобален мащаб, макар и без крайности, коментират социолозите. Според тях изводът е, че самоидентификацията "източноправославен" не означава задължително вяра в Бога или реална религиозност. Вярата в Бога пък остава по-скоро лична, отколкото институционализирана - ако се съди по общественото отношение към Църквата.
Църквата у нас се ползва с високо доверие на фона на повечето институции, макар че и недоверието не е малко (41 на сто сега заявяват доверие, а 36 процента - недоверие). Години наред доверието остава на нива над 40 процента, достигащи и до над 50 на сто и е трайно по-високо от недоверието. Това е добре на фона на останалите институции у нас. Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно влияят и водят до моментни колебания и амортизиране на популярността на Църквата, коментират социолозите. Те обаче отбелязват, че, когато става дума за доверието в Църквата у нас, следва да се отчита, че в страната ни живеят представители и на други вероизповедания, че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява - включително и в нашето общество. Не бива да се пропуска и влиянието на режима преди 1989 г., който минимизира обществените функции на Църквата, допълват от "Галъп".

За вярванията, конспирациите и суеверията на българите ще разговаряме в първия ден от Страстната седмица - Велики понеделник, с проф. Христо Матанов, бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията, сега преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

Не съм убеден, че определящите се като вярващи са искрени в изследването. Църквите и джамиите са празни. Спазва се само ритуалния дял от вярата. И това не е от вчера. И не е задължително атеизъм.

Според него в по-високо технологични нации като САЩ теорията за създаването на света от Бог е много популярна. Следователно технологията не е определяща във формирането на съзнанието. Суеверията са част от християнството – като приемат вярата, българите са езичници, с много езически ритуали.

Много българи не правят разлика между православие и етническа принадлежност. Аз съм българин за тях е – аз съм християнин, смята професорът. Не вярвам в тайни общества, които предопределят подредбата на Света. Които вярват в това – няма да им се отвори парашута.

Цялото интервю с проф. Матанов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52