Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДС и в големия интелектуалец вижда дребния доносник

Основателят на Института за изследване на близкото минало проф. Ивайло Знеполски смята, че Комисията по досиетата /КОМДОС/ върши много полезна работа и нейната дейност трябва да продължи. Според него и сега се разкриват страници от нашето минало, които биха останали неизвестни. 

Случаят около досието на Юлия Кръстева се превърна в общонационален скандал, който се води емоционално, неаргументирано и с предубеждение. От този начин на водене на разговора страда авторитетът и на Комисията, и на световноизвестен учен, чиято репутация, някои се стремят да изтрият. 


Мнението на професора, е че КОМДОС няма вина за целия този шум от оповестяването на информацията, защото спазва регламента и публикува. Оттук-нататък работа на изследователите и медиите е да изучават досиетата и да ги разкажат.

Досието на Юлия Кръстева  е сред забравените и изцяло съхранено. Хората могат да го прочетат и да интерпретират и нейното поведение, и методите на действие на ДС, твърди още Знеполски и добавя, че при  нас липсва спокоен разговор, в който да бъдат разграничени емоцията от фактите.

Досието показва, че един утвърден млад учен с бърза и успешна кариера, получил на 30 години световна слава, привлича вниманието на ДС още тук. Те са я пуснали да замине с идеята, че тя може да свърши някаква работа. Пускат я с условието, че няма да се жени и ще се върне. После й припомнят ангажиментите, а тя знае, че не може да се спаси от тях и започва започва опасна игра с тях. Без да е подписала, без да е написала, без да е дадено писмено съгласие, тя получава картон, търсят я, задават й въпроси. Проявила е слабост, но залогът е голям - семейни отношения, кариера.  Тя е субект – обект на наблюдението. 

Според професор Ивайло Знеполски случаят "Кръстева" показва ужасното лице на ДС, която влиза в личното ти пространство, шантажира те, изнудва те. Това е комплексна ситуация, в която тя се опитва да играе и да ги надхитри, а те си вършат работата, защото има командировки, заплати и т.н.  Не бива да се лишаваме от това интелектуално наследство, което тя е оставила за страната ни. ДС и в големия интелектуалец вижда фигурата на дребния доносник. Това е най- омерзителното в това досие. И това е едно разкритие за системата, което дължим на КОМДОС.

Основателят на Института за близкото минало вижда напоследък завръщане на интереса към недалечното минало на страната ни от страна на младите хора и желание от тяхна страна истината да бъде разбрана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33