Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заобиколени сме от райони на военно противопоставяне

Президентът свика КСНС за сигурност. Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност коментира необходимостта от взимане на спешни мерки за готовността на българската армия.

Според  Димитър Гърдев рисковете пред националната сигурност остават. Проблемите трябва да се решават  и е нормално да се предприемат по-успешни действия.

Той посочи, че бойните възможности на армията ни са под критичния минимум. Всяка една бойна техника се нуждае от обучение и усвояване. Това не се случва за година или две. Не може да се започне програма за обучение на пилоти и технически състав, без да имаме самолети.

Около нас регионите са обхванати от военна нестабилност. КСНС  е единственият инструмент, който може да вземе мерки. Трябва да има консенсус, да се започнат действия за решаването на проблемите. Държавата трябва да има единно мнение. При разнобой губят всички.

Сега тези заплахи са в косвен порядък, но съществуват. Бойните действия могат да започнат за няколко часа. Нещата се случват изведнъж. България трябва да има конкретни действия за мониторинг в тези райони и ясен план при наличие на първите признаци за неустойчива, активна фаза. Конфликтът може да ескалира до няколко часа. Например в Източна Украйна може да се вдигне нивото на напрежение. Черноморският район може да се превърне в зона на бойни действия.

Заобиколени сме от военно противопоставяне. Министърът на отбраната на Гърция нареди предислокация на гръцката армия към границата с Турция. Там става дума за сериозни числа за обновление на армията.

 Плачевно е положението на българските ВВС, малко по-добре са сухопътни войски и военноморските сили. Не можем да разчитаме на НАТО, защото НАТО не може да вземе страна между Гърция и Турция. Мантрата за НАТО не е валидна при конфликт между две държави членки на НАТО. Румъния също може да покане в сферата на конфликт с повишена интензивност. Армия не се изгражда изведнъж. Нашата неангажираност води до състояние да се действа моментално.

Интервюто с Димитър Гърдев е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03