Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Икономически форум Пловдив" с трима бащи - Иван Кръстев, Бойко Борисов и Иван Тотев

Пловдив има амбицията да бъде българският Давос

Политици, икономисти и интелектуалци дискутират предизвикателствата пред България, Балканите и Европа

| обновено на 26.04.18 в 16:51
Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Директори от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, министри от българското правителство, политици, представители на бизнеса и интелигенцията ще се срещнат на Първия „Икономически форум Пловдив“, който ще се проведе на 21 и 22 юни. 

Близо 70 участници, от които почти половината от чужбина, ще обсъждат неотложните предизвикателства пред България, Европа и света и неизползваните възможности за социален и икономически растеж.

Целта на новата за България инициатива е да се превърне в институция, която да е място за срещи между бизнеса и политиката, а също и интелектуално събитие, обясни организаторът на форума Симеон Цомокос. Той подчерта, че „Икономически форум Пловдив“ се провежда в много подходящо време – европредседателството на България и навечерието на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

Форумът ще бъде открит с конференция на тема „Сложният контекст на растежа“, а приветствие се очаква да поднесе лично премиерът Бойко Борисов. Почти сигурно е и участието на българския еврокомисар Мария Габриел, както и на български и международни лидери в политиката, бизнеса и интелигенцията.

Снимка

За ден и половина ще се проведат пленарни и панелни сесии, разпределени в три сфери – европейски въпроси, регионални въпроси и въпроси, свързани с икономиката на България. Сред акцентите ще са присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз, геополитическите предизвикателства пред балканския регион, енергийната свързаност и увеличаването на чуждестванните инвестиции.

Тази първа по рода си проява ще покаже, че Пловдив е видим, че вече е икономически център с регионално значение и става място за ключови срещи на бизнеса и политиката, обяви кметът Иван Тотев. Като представител на организаторите на форума той подчерта, че инициативата за проявата не е на общината, а негова лична. Пловдив може да извлече ползи за развитието си, оглеждайки се в конкурентната среда, смята Иван Тотев.

Пловдив е добър пример за регион, който се развива добре икономически, но и който извлича максимално позитивите от европейската интеграция, подчерта Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии, който също е от организаторите на икономическия форум. Една от целите ще е да се обсъди как България да се възползва още по – добре от възможностите на европейското си членство, посочи Смилов. 

"Икономически форум Пловдив" се организира в сътрудничество с Делфийския икономически форум и Центъра за либерални стратегии. 

Основателят на пловдивското събитие Симеон Цомокос посочи, че то изцяло се финансира от спонсорство от частни компании и няма никакво участие на държавни агенции или държавни институции

Вече 45 години Цомокос е в бизнеса по организиране на конференции. Един от последните му успехи е провеждащият се от две години в Гърция Делфийски икономически форум. 
Той е с бюджет половин милион евро и се финансира изцяло от частни компании, не само гръцки, но и чужди. Това обаче е много голямо събитие, в което през март се включиха близо 2500 участника и имаше 400 изтъкнати говорители, посочи Симеон Цомокос. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двойно поскъпнаха местните такси и услуги в Пазарджик

Общинският съвет в Пазарджик повиши цените на местните такси и услуги, като скокът е между 20 и 50 процента. Предложението е на кмета Петър Кулински, с обяснението, че стойността на услугите не е променяна от 15 години.  Заради промяна на нормативните документи, част от услугите отпадат, като паралелно с това се въвеждат нови...

публикувано на 29.06.24 в 11:04

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56