Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попинци протестира срещу рудодобива тази вечер

| обновено на 01.05.18 в 17:20

Жителите на панагюрското село Попинци излизат на протест и мирно шествие тази вечер от 18,30 часа. Те се обявяват срещу проучвания на залежи от медна руда в региона и настояват за отмяна на дадените разрешителни на „Асарел Медет“. 

Мирният протест е насрочен на главния път от Пазарджик за Панагюрище.

Напрежението започва след писмо от “Асарел Медет” до кметството на селото, с което от компанията уведомяват за намерението си да започнат геоложки проучвания в землището на Попинци. За целта ще бъдат поставени 11 сонди върху площ от 480 кв. м.

За проучването дружеството притежава разрешителни още от 2012 година от Министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката. В документите се посочва, че сондажите не крият рискове за хората и природата. Жителите на Попинци не вярват в това и стартират подписка.

Срещу проучванията вече са се обявили 955 души от общо 1 400 пълнолетни жители с право на глас, каза Цветелина Георгиева от активистите, които организират протеста.

Откриването на поредния рудник в Панагюрско е равносилно на екологична катастрофа, казаха хората на Попинци.

Те се надяват и на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която днес ще бъде в Панагюрище по случай честванията на 142-та годишнина от Априлското въстание. 

Кметът на Панагюрище Никола Белишки заяви в интервю за Радио Пловдив, че разчита на разума и интелигентостта на протестиращите. Преди седмица ръководството на общината е поело ангажимент да бъде посредник между тях и инвеститора. 

Лично аз изтеглих точката от дневния ред на сесията, докато не се отговори на всички въпроси на хората, заяви Белишки.

На 14 май на сесия на общинския съвет ще се разгледа отново този въпрос, уточни Белишки. Той обеща, че няма да се вземе решение, което е против волята на жителите на селото, но напомни, че не е добре в този процес да се заместват и неправителствени организации, които само търсят повод да яхнат тази вълна и искат да извлекат девиденти. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на Пловдив

В сградата на областната администрация в Пловдив ще се проведе церемония по встъпване в длъжност на новоназначения областен управител проф. Христина Янчева. На официалното тържество досегашният губеранатор на Пловдив Илия Зюмбилев ще предаде символите на властта - печата и ключа на Областната управа. Проф. Янчева поема поста с решение на..

обновено на 28.06.24 в 08:28

Започва активният летен сезон в Пампорово

Днес се открива активният летен сезон в Пампорово. Започват работа и двата основни лифта, водещи до връх Снежанка.  Ще бъдат отворени велопарк Пампорово, приключенски парк „Язовира“, туристическия център на входа на курорта и на пързалката, както и велогардероба на ски център Студенец. От управата на курорта са подготвили маршрути за кратки..

публикувано на 28.06.24 в 08:28

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38