Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 сгради в район "Централен" ще се ремонтират със средства от ЕС

42 са къщите паметници на културата, за които НИНКН ще даде становище

| обновено на 05.05.18 в 17:18

Георги Стаменов, кмет на район Централен съобщи, че през изминалата година са успели да подготвят документите на 110 сдружения на собственците, това са както къщи, в охранителни зони към НИНКН, така и такива които са единични паметници на културата, и малки блокчета.

По ОПРР се дава възможност в сгради, които има поне четири самостоятелни обекта /апартамента/ да могат да кандидатстват и да се ремонтират със средства от ЕС. 

В програма "Точно днес" на 5 май разговор с кмета на район "Централен" Георги Стаменов. Той обяснява как къщите - паметници на културата в най-стария квартал на Пловдив да бъдат реновирани със средства по ОП "Региони в растеж"

Това се чака да стане в средата на 2019 година, когато градът ни ще  бъде Европейска столица на културата. 

Кметът на района каза още, че 17 млн. лева са отделени за реновирането и санирането на тези сгради.

Тук не се говори обаче да се сложи един стиропор и да се монтира дограма, а става въпрос за кардинална и сериозна намеса, особено за сградите, които са паметници на културата. Ще има и проекти, които са съгласувани за всяка сграда с НИНКН, обясни още Стаменов. Той уточни, че дори когато дограмата на определени сгради е с дърворезба, тя ще бъде възстановена по оригиналния вид. 

Целта е красотата на тези сгради да бъде експонирана и да достигне до повече хора, ремонтираме сгради по Главната улица, ул. "Райко Даскалов", "Христо Г.Данов", "Отец Паисий", както и по ул. "Иван Вазов" и в Капана и преките улички в самия център на Пловдив, описа кметът на "Централен". 

Документите са събирани от собствениците до края на месец април. От тази дата те са вече в голяма община, за да се администрират по съответния ред на програмата. Тази година ще преминат и първите процедури за тези сгради с обследване, от които ще има предписания на фирмите, след това ще е изборът на изпълнител и проектиране, защото ще има задължително съгласуване с НИНКН и последващи сторителни разрешителни, поясни още той. 

От тези 110 сгради - 42 сгради попадат в специфичен режим на защитени паметници на културата, това са сгради в самия център на Пловдив. Очаква се в началото на 2019-та или до средата на идната година да започнат ремонтите. 

През 2018 година - до края на май се довършват няколко сгради по ОПРР на ул. "Христо Г. Данов", бул. "Източен", ул. "Генерал Данаил Николаев" зад киното. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24