Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще бъде успешна ЕСК, ако изпълни 45 % от планираното

Няма как напълно безпрепятствено да се случи такъв голям проект като Пловдив Европейска столица на културата (ЕСК), най-малкото защото за първи път се прави в България. Опитът на досегашните европейски столици на културата показва, че от апликационните им книги са изпълнени около 50 % от заявените намерения. 

Това коментира в ефира на Радио Пловдив Антон Баев, председател на Дружеството на пловдивските писатели и член на УС на фондация "Пловдив 2019". Той подчерта, че това се отнася дори за Вроцлав, който бе обявен за най-успешната европейска столица на културата за последните 10 години. 

Ние ако реализираме 45 % от планираното, ще бъдем наистина успешна ЕСК, каза Антон Баев. Той допълни, че 2 от местата за събития в Пловдив - о. Адата и Тютюневия град, на практика са частни. 

За последното заседание на УС на фондация "Пловдив 2019":

На последното заседание на УС на фондацията, на който присъстваха и общински съветници от почти всички групи, ОбС застана зад членовете на "Пловдив 2019". Проблемът не е личностен, а в липсата на достатъчно административен опит в екипа на фондацията. Екипът е много млад, но работи по над 300 проекта, които да се случат в рамките на една година, каза Антон Баев. 

Наистина бе грешка, че бюджетът на фондацията е внесен буквално 2 часа преди заседанието на ОбС, а и самият бюджет не е бил подробно разбит по пера. Това трябва да се случи в най-скоро време, след консултации с всички политически партии в местния парламент, подчерта той. 

За филма за Пловдив Европейска столица на културата:

Антон Баев заяви, че филмът с бюджет от 480 000 лв. ще бъде продукция на режисьорите, направили най-касовия сериал в България през последните години - "Под прикритие", пловдивчаните Димитър Митовски и Нико Тупарев. Филмът ще е продукция и на Нова тв. Идеята е представена на УС на фондацията още през есента. Става дума за 14-сериен касов филм, заснет в Пловдив и Граф Игнатиево, като ЕСК ще бъде сюжетна нишка в него. Филмът ще се излъчва през 2019 г., в най-гледаното време за масова публика, което е оправдана реклама, разказа Баев. 

За Тютюневия град:

500 000 лв. е наемът за 2 години за фондация "Пловдив 2019", която се настани в бившия тютюнев склад. 

Тютюневият град е заложен като една от основните локации за ЕСК, но не е отчетено, че целият Тютюнев град е частна собственост. Само един собственик предложи своя терен за културни събития там, обясни Антон Баев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

публикувано на 05.07.24 в 13:02

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33