Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползването на растителни мазнини убива производството на мляко

Снимка: БГНЕС

Млекопреработвателите трябва да изберат дали ще произвеждат същински млечни продукти или т. нар. имитиращи продукти, в които се допуска влагането на растителна мазнина. Предстои приемането на наредба, с която ще се забрани производството и на едните, и на другите в рамките на едно предприятие. Идеята, която е подложена обществено обсъждане не на земеделския министър Румен Порожанов. 

От Асоциацията на млекопроизводителите изразиха подкрепа с мотива, че така най- накрая ще се регулира както вътрешния пазар на мляко и продукти, така и имиджа ни при износ. Според председателя на организацията Димитър Зоров нелоялната конкуренция сега натиска цените на суровината.

Истината е, че предприятията искат да влагат растителни мазнини без да ги обявяват, за да ползват по-добрите цени на млечните продукти като продават продукти с вложени в тях растителни мазнини, така и други заместители.

Явно в България изкушението да спечелиш от използването и заобикалянето на правилата е валидно. 

Какво пречи? Пречи самият манталитет български. 

Понеже в голяма част се влагат заместители, в момента млекопроизводителите, хората, които най-много труд полагат 365 дни, страдат от това, че на част от тях няма желаещи предприятия да им изкупят млякото или  цените в този момент се опитват да ги свалят ниско и в края на краищата дилемата е тази нелоялна конкуренция дали искаме да си унищожим не само млекопреработката и коректните млекопреработватели, които правят истински млечни продукти, а ще си унищожим и суровинната база, което е един много труден обратен процес, който да се възстанови.

Когато един млекопреработвател влага растителни мазнини или други заместители, той има по-голяма възможност. Останалите предприятия дори и да имат огромното желание и морал, съществуващ при тях, при положение, че станат неконкурентни на пазара, търговците им казват вижте вашите продукти на каква цена са, на колегите ви на каква са, ние ще спрем да купуваме от вас. И те са принудени или и те да започнат да влагат растителни мазнини, или да търсят по-ниска себестойност. А по-ниската себестойност не може да се получи от нищо друго освен от натискане цената на суровото мляко, защото не може да свалиш горивото, защото то е с определени цени, не можеш да свалиш тока, не можеш да свалиш водата, защото те с фиксирани цени, не можеш на хората да не им даваш заплати, защото ако не им дадеш един – два месеца те ще избягат, не може да си свалиш опаковката, защото няма кой да ти я даде на по-ниска цена, защото и там цените са фиксирани от петрола  и какво излиза – най-голямата част в млечния продукт около 60 % е млякото и ти търсиш сваляне на суровото мляко, за да оцелееш и именно тази нелоялна конкуренция довежда до това нещо.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10