Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивска област на пето място по заплати след София, Стара Загора, Варна и Враца

Средната  брутна  месечна работна заплата  в област Пловдив за  месец  март  е  978  лева, показват дантите на статистиката. 

През  първото  тримесечие  на  2018  г.  средната  месечна  работна  заплата  нараства  със  7.3%  спрямо същия период на миналата година, като най-голямо е увеличението в секторите „Операции  с  недвижими имоти“  -  с  19.9%, „Култура,  спорт  и  развлечения“  -  с  16.0% и „Административни  дейности“ - с 15.6%.

Средната брутна работна работна заплата е най- висока в София – 1 456 лева. Пловдивска област е на пето място по доходи, изправарена още от Стара Загора, Варна и Враца. В дъното на таблицата е Хасково със 761 лева среден доход.

Малко над 223 хиляди са наетите на трудов договор.  Заетостта бележи ръст спрямо същия период на миналата година, който се формира от увеличението на работниците на комуникациите, културата и в селското стопанство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Загиналите пилоти не са имали шанс за спасение

"Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж" – констатира комисията на военното министерство като причина за авиокатастрофата с двамата загинали пилоти. Те са имали едва секунда и половина за спасително катапултиране.  Засега не са открити преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември..

обновено на 15.10.24 в 11:11

В Пловдив се открива първата сграда със социални жилища

Първата сграда със социални жилища в Пловдив ще бъде официално открита днес. Тя се намира на улица „Владая“ номер 6 в квартал „Многофункционална зона Изток“ и включва 74 социални жилища, както и 18 паркоместа. Жилищата ще бъдат предоставени за настаняване на уязвими групи и хора в неравностойно положение. Строителството на сградата започна..

обновено на 15.10.24 в 11:11

Прокуратурата иска постоянен арест за момчето, убило майка си

Окръжната прокуратура повдигна обвинение на 14-годишното момче, задържано за убийството на 52-годишната си майка. Тийнейджърът е обвинен в умишлено убийство в условията на домашно насилие. Според магистратите, въпреки че е непълнолетно, момчето е разбирало значението на извършеното от него и е могло да ръководи постъпките си. То е задържано за..

публикувано на 15.10.24 в 11:05

Слънчев ден и топло време обещават синоптиците

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад - северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне.  Ще бъде все още доста топло за сезона, с максимални температури между 22° и 27°.  В планините също ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и..

публикувано на 15.10.24 в 07:26

Последно "Сбогом!" на Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената.  Опелото е от 13 часа в столичния храм „Света София“.  Кирил Маричков си отиде 20 дни преди на навърши 80 годишна възраст. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от..

публикувано на 15.10.24 в 07:16