Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Попинци се обяви категорично срещу рудодобива

Жителите на панагюрското село Попинци изпратиха декларация до държавните инстуции и местните власти. В нея те посочват, че са категорично против търсенето, проучването на метални полезни изкопаеми .  

Разрешение за такива дейности в площ „Борова могила“ през април  бе представено от „Асарел Медет“ АД.  Хората от селото събраха подписка против проучванията, в която се включиха 955 души. В началото на май се проведе мирен протест. На проведено събрание в местното читалище не са присъствали  представители от дружеството.

В декларацията си жителите на Попинци посочват, че са  абсолютно против опитите на всяка една компания, решила да търси и проучва в непосредствена близост до селото. Според тях това ще доведе до получаване на концесия и ще позволи изграждане на открит рудник за добив на полезни изкопаеми непосредствено до домовете им.  

В текста се посочва, че от десетилетия  минната дейност в региона влияее върху околната среда и биоразнообразието, здравето и живота на хората. Изпускат се замърсени води, вдигат се  прашни облаци.

Бъдещите добивни дейности  ще окажат вредно въздействие и по поречията на реките край Стрелча и Панагюрище, както и притоците  на Марица  в областите Пазарджик и Пловдив, отбелязват в декларацията си жителите на Попинци. 

Тя е изпратена до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, омбудсмана, министерствата на енергетиката и околната среда и водите, както и до областния управител на Пазарджик, председателите на общинските съвети в Панагюрище и Стрелча, кметовете на  Панагюрище, Стрелча и Попинци.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

В събота, 29 юни сутринта, започва  демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя. Два багера ще..

обновено на 27.06.24 в 16:46

Прокуратурата проверява схемата с фиктивни ученици в СУ "Найден Геров"

Пловдивската районна прокуратура започна проверка по подадения сигнал за ученици от Средно училище „Найден Геров“ в Столипиново, завършили няколко класа без да посещават занятия. През това време учениците са били в чужбина. По указания на наблюдаващия прокурор ще бъдат разпитани свидетели, ще се изиска документация от учебното заведение, ще бъдат..

обновено на 27.06.24 в 16:46

За 8 месеца дългът на община Пазарджик намаля с над 21 млн. лв.

Община Пазарджик погаси над 21 млн. лева задължения от предишното ръководство, съобщи в профила си във Фесйбук кметът Петър Куленски.  Финансовата дисциплина през последните 8 месеца е довела до погасяването на 21 409 300 лв. и така са спестени разходи за текущи и бъдещи плащания от над 2 100 000 лв. годишно. Кметът Куленски..

обновено на 27.06.24 в 16:38

Закриха Обществения съвет за даренията в Карлово

Общинският съвет на Карлово разпредели над 50 хиляди лева останали парични дарения на пострадали от наводненията преди две години в Карловско. Заедно с финансовите средства, съветниците разпределиха и остатъка от даренията - 6 хладилника, 6 перални, 3 електрически печки и 27 прахосмукачки.  На днешната си сесия местният парламент в Карлово прекрати..

публикувано на 27.06.24 в 15:47

Кадър на ДПС става заместник областен управител на Пловдив

Смяната на областния управител на Пловдив доведе до рокада и сред заместниците.  Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив 43-годишната Нурджан Джафер Караджова е новото лице в администрацията. На поста заместник областен управител тя ще замени Димитър Добрев от ПП-ДБ. Караджова е от Асеновград, член на младежкото ДПС и бе..

публикувано на 27.06.24 в 15:14