Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова ще сезира КЗК за картел при розоварите

| обновено на 21.05.18 в 14:40
7
Снимка: Стоян Терзиев, Радио Пловдив

Сигнал за картел между дестилериите за розово масло ще подаде в Комисията за защита на конкуренцията националният омбудсман Мая Манолова. Тя посети днес протестиращи розопроизводители пред изкупен пункт край Сопот.

„Не може масово тази година да се държи цена около 2 лв за килограм розов цвят, като прекупвачи извиват ръцете на розопроизводителите, предлагайки им  1,40-1,50 лв. Това нарушава правилата на свободната конкуренция“ – изтъкна Манолова.

Общественият защитник препоръча на розопроизводителите да се регистрират като земеделски стопани, за да могат да получават помощи от земеделското министерство. Алтернатива на това е да се регистрира Сдружение на дребните розопроизводители, което да защитава интересите им.

Като трета своя инициатива Манолова ще подаде сигнал в НАП-Пловдив с искането инспектори да проверят както прекупвачите, които изкупуват розовия цвят под 2 лева, така и дестилериите в района. „Как се въртят паричните потоци, плащат ли се данъци, работи ли се на тъмно – всичко това трябва да се провери от данъчните“ – подчерта Манолова.

На място розопроизводители от района се оплакаха, че много прекупвачи не изкупуват цвета им и той се унищожава само за дни. Тези пък които изкупуват, гледат да правят това на цена под 2 лв/кг., което обрича на фалит стопаните, тъй като това е приблизително себестойността на продукцията. Като приемлива цена за продукцията си стопаните посочиха 3 и над 3 лева за килограм.

„Водят се преговори с 3 дестилерии в района, които да изкупят сега продукцията на малките розопроизводители, които притежават 1,2,3 и до 10 дка“ – заяви Зара Клисурова, председател на националния съюз на производителите на етерични култури.

Припомням, че розопроизводители от карловски регион блокираха в събота за няколко часа пътя Пловдив-Карлово в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им. В неделя земеделският министър Порожанов се срещна с тях, но той изтъкна, че помощи „де минимис“ ще получат само онези производители, които са регистрирани като земеделски стопани.

Розопроизводителите обаче твърдят, че 70 процента от стопаните не са се регистрирали, защото са дребни притежатели на розови площи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МОН дава на всички по 4 точки за "проблемната задача" в матурата по БЕЛ

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 13:39

С 9-10% годишно растат жертвите на домашно насилие в Пловдив

В Пловдив отвори врати Регионален център за консултиране към местната Адвокатска колегия , след като общината предостави безвъзмездно помещения в Дом „Левски“. „Заедно с Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, оказваме помощ на нашите съграждани, които имат нужда в социален, икономически и психологически аспект“ – заяви кметът..

публикувано на 21.05.24 в 12:46

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029 г. в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско–българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019 година в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 08:23