Прах в очите или необходимост са новите стандарти при месните и млечните продукти, които земеделското министрество подготвя? Как се води борбата с двойния стандарт при храните у нас? По тези теми направи коментар Величко Яков, собственик на месопреработвателно предприятие в Пловдивско.
По думите му стандарти и сега има и те са са събразени с европейските изисквания, но е въпрос на преценка на преработвателите на месо какви колбаси ще произвеждат. Яков не отрече необходимостта от ред на пазара, но и отправи критика към опитите "вдигане на пушилка" без последствия.
Въведеният преди години стандарт „Стара планина“ беше пиар на тогавашния министър Мирослав Найденов, който не доведе до нищо. Той е под 1% от производството и това е така, защото пазарът не го приема.
За своето производство Яков гарантира, че в месните продукти има месо и затова новите стандарти няма да променят нищо в практиката им.
Бих препоръчал на министерството да измисли стандартите и тогава да ние ще се съобразим, защото иначе само се вдига предварителна пушилка и нищо не се променя.
По отношение на това което се влага в салами, кремвирши, наденици и др. Яков използва сравнение:
Малотрайните колбаси са като торта, има различни съставки, като основното все пак е месо. За малотрайните - 70- 75% Технологията на производство не позволява повече.
Според Яков не е лишено от логика както при млечните продукти се направи диференциация на истински и имтирищи продукти и при колбасите.
Убеден съм, че намерението нови правила няма да са факт до обещания срок от месец и половина, прогнозира Величко Яков.
Зелия разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл.
Увеличението на цените на имотите вече е факт. Няколко инвеститора ми заявиха, че още от сега вдигат стойността на това, което предлагат с между 5 и 15%. Това коментира Мирослав Язов, експерт по сделки с недвижими имоти, половин година преди влизането ни в еврозоната. Според него от средата на септември хората, които все още имат..
Как на практика еврото ще влезе в касите на ресторантьори и хотелиери, какви са въпросите, които търговците си задават за наличността, за рестото, за касовите апарати, за разговорите с клиентите и с контролните органи? Според Тони Симидчиева - собственик на хотел и ресторант, и председател на Регионалната занаятчийска камара - Пловдив,..
Вотовете на недоверие сега заменят цикъла на предсрочни избори, в който бяхме влезнали, смята социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Това, по думите му, сплотява опозицията, но не можем да кажем, че то носи съществена промяна, защото промяна на електоралните нагласи няма. Той отбеляза, специфичното в този момент и то е, че опозицията е от две..
В свят, в който промените в климата и загубата на биоразнообразие вече не са далечни заплахи, всяка стъпка към по-зелена и устойчива среда има значение. Над 3500 дървета и храсти бяха засадени в рамките на еко инициатива на ХОЛДИНГ КЦМ 2000 . Тя носи името „Засаждаме 2500 + дървета“ и се осъществява по повод 25-годишния юбилей на дружеството..
Центърът по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив отбеляза 10 години от създаването си. Той е първият и единствен в България център за върхова наука в полза на устойчивото земеделие и човешкото здраве. Оборудван с технологии от най-ново поколение, центърът се налага като притегателен център за млади изследователи и..