Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И при колбасите да има истински и имитиращи, но едва ли ще стане

Прах в очите или необходимост са новите стандарти при месните и млечните продукти, които земеделското министрество подготвя? Как се води борбата с двойния стандарт при храните у нас? По тези теми направи коментар Величко Яков, собственик на месопреработвателно предприятие в Пловдивско.

По думите му стандарти и сега има и те са са събразени с европейските изисквания, но е въпрос на преценка на преработвателите на месо какви колбаси ще произвеждат. Яков не отрече необходимостта от ред на пазара, но и отправи критика към опитите "вдигане на пушилка" без последствия.

Въведеният преди години стандарт „Стара планина“ беше пиар на тогавашния министър Мирослав Найденов, който не доведе до нищо. Той е под 1% от производството и това е така, защото пазарът не го приема.

За своето производство Яков гарантира, че в месните продукти има месо и затова новите стандарти няма да променят нищо в практиката им.

Бих препоръчал на министерството да измисли стандартите и тогава да ние ще се съобразим, защото иначе само се вдига предварителна пушилка и нищо не се променя.

По отношение на това което се влага в салами, кремвирши, наденици и др. Яков използва сравнение:

Малотрайните колбаси са като торта, има различни съставки, като основното все пак е месо. За малотрайните - 70- 75% Технологията на производство не позволява повече.

Според Яков не е лишено от логика както при млечните продукти се направи диференциация на истински и имтирищи продукти и  при колбасите.

Убеден съм, че намерението нови правила няма да са факт до обещания срок от месец и половина, прогнозира Величко Яков.

Зелия разговор с него можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е домакин на форум за редки болести и лекарства сираци

16-та Национална конференция по редки болести и лекарства сираци се провежда днес и утре в Пловдив.  Организирана е от Института по редки болести с участието на Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Националния алианс на хората с редки болести и  конференцията обединява усилията на академичната общност, клиничната практика,..

публикувано на 12.09.25 в 08:31

Представят иновациите при онкозаболяванията

Интегрираният подход и научният обмен са ключови за развитие на ефективни и иновативни диагностични и терапевтични стратегии – това е позицията на водещи специалисти, които се събират на национална конференция от 12 до 14 септември 2025 г. в Медицински университет – Пловдив.  Научното събитие с международно участие на тема..

публикувано на 12.09.25 в 08:27

Пловдивски пекар представя истории "Под коричката на хляба"

Пловдивският майстор-пекар Георги Лефтеров представя този следобед най-новата си, седма поред книга, озаглавена „Под коричката на хляба“. И ако досега шестте му книги са били свързани с хляба, пекарството и кулинарията, все неща, които той прави с двете си ръце, тази книга съдържа сатирични разкази и истории, дошли от реалността, в която живеем...

публикувано на 12.09.25 в 10:00
Светлин Тачев

Очакват ни горещи есен и зима заради влизането в еврозоната

Новият вот на недоверие, който ще внесе опозицията, на фона на събитията в МВР и възможните оставки в системата, коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Светлин Тачев от социологическа агенция „Мяра“.  Според него вотът на недоверие, който се подготвя, едва ли ще мине, защото правителството има осигурено мнозинство с ДПС  - Ново начало...

публикувано на 11.09.25 в 11:06

Реновираното ОУ "Райна Княгиня" ще посрещне учениците си

Мащабните ремонтни дейности в Основно училище „Райна Княгиня“  - Пловдив ще приключат до 15 септември и училището ще отвори врати за своите ученици в напълно обновена среда. Директорът д-р Мария Гайдарова съобщи, че при тях все още текат довършителните работи и ще бъдат готови да посрещнат децата в понеделник. Сградата е на 4 етажа и е изцяло..

публикувано на 11.09.25 в 09:44