Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОМГ "Акад. Кирил Попов" оглави ТОП 3 в страната на отличниците от малките матури

Пловдив не е в челната четворка по резултати от малките матури

| обновено на 06.06.18 в 18:38

Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ в Пловдив е на първо място в страната по резултати от Националното външно оценяване след 7 клас. 

По традиция Математическата гимназия всяка година е в ТОП 3 на училищата с най-високи резултати след 7 клас, заедно със Софийската и Варненската математически гимназии.

Тази година  при 30 ученици в 7 клас на Математическата гимназия, 5 от тях имат пълен отличен или 100 точки на изпита по математика. Останалите 25 са с резултати от 83 до 100 точки, което ги прави национални победители.

Силвия Сребрева от 7 клас в нашата МГ пък пропусна изпита по БЕЛ, защото е националният победител в олимпиадата и получи 100 точки.

За Пловдив има само още една ученичка от СУ „Свети Патриарх Евтимий“, която има пълни 100 точки на изпита по български език и литература.

Средният брой на точките от изпита по български език тази е по-нисък от миналата година и е 47.05, а по математика е 36.67, като е по-висок от миналата учебна година резултат.

С нула точки по математика са 24 ученици, а по български език и литература - 28.

Общо 5 330 ученици се явиха на изпита по Български език и 5 143 по математика, като на втори модул писаха 3 899 ученици, съобщиха от Регионалното управление по образование в Пловдив.

На 3 юли ще бъдат оповестени резултатите за първо класиране в елитните гимназии, като новото тази година е, че всички ученици след 7 клас кандидатстват за място в профилираните и професионалните гимназии. Това ще става онлайн или в 22-та центъра в Пловдив и областта. 

И по БЕЛ и по математика с най-висок среден брой точки по региони в страната са седмокласниците от София-град, Смолян, Варна и Бургас, като на последните места са учениците от Сливен, Ловеч, Монтана, Ямбол. 

Анализът на МОН показва, че по БЕЛ седмокласниците са показали по-добри умения за определяне на вида на изречението по състав, което е пряко свързано с пунктуацията на сложните изречения. Сега учениците са показали по-малко грешки при преобразуването на пряката реч в непряка и правилно са свързали цитати със заглавието на съответната творба. 

Според експертите на МОН занапред трябва да продължи работата на учениците, свързана с извличането и обработването на информация от текст и таблица, с разпознаването на съставното сказуемо в изречението и със съвместяването на глаголните времена в преразказа, който през тази година беше по откъс от творба на Бранислав Нушич.


По математика за първи път задача от геометрията е с най-висок на успеваемост сред седмокласниците - 71 процента, и това е 9-та задача. Учениците са се справили успешно и с намирането на корените на линейното уравнение и на линейното неравенство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10

Ремонтират пътя Костиево - Радиново - Бенковски

Днес започва ремонтът на общинския път Костиево – Радиново – Бенковски, съобщиха от община „Марица“.  Първата копка ще бъде направена на входа на с. Костиево до Стопанския двор .  Проектът е финансиран с 5 949 798 лв.   от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Дължината на трасето е 7,360 км, а срокът за изпълнение - 359..

публикувано на 02.10.24 в 06:24

Продължават протестите в село Труд за редовен транспорт

Въпреки взетото решение да се увеличат курсовете на маршрутка № 5 в село Труд протестите ще продължат. Това съобщават от Сдружението "Бъдеще за село Труд", които организираха протест в неделя и затвориха закратко пътя Пловдив - Карлово в района на селището. Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив Протестиращите..

публикувано на 02.10.24 в 06:10

Възстановиха движението по пътя Пловдив - Карлово край Песнопой

Възстановено е движението по второкласния път Пловдив - Карлово, край с. Песнопой, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".  Водач загина при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, край Песнопой Трафикът в района, където снощи стана тежка катастрофа, при която загина 74-годишен водач, бе спрян в продължение на 6 часа.  За движещите се имаше..

публикувано на 02.10.24 в 05:56

Медицинският колеж в Пазарджик открива новата академична година

Тържествено се открива новата академична година в Медицинския университет - Пловдив, филиал в Пазарджик.  В него от 2021-ва година се провежда изнесено обучение на студенти в редовна форма по специалността „Медицински сестри“.  От тази година там започва обучение по професионално направление „Здравни грижи“ в две специалности - „Акушерка“ и..

публикувано на 02.10.24 в 05:49