Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чистота" подава сигнал в полицията срещу автор на графити

| обновено на 11.06.18 в 14:32

Мостът на Герджика пак е нашарен със спрейове, след като миналото лято от там бяха заличени свастики и други недопустими драсканици. Авторът се е подписал с „творчески“ псевдоним Брикс. Той е автор и на рисунки върху сгради на ул. „Гладстон“, бул. „Марица-юг“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и други фасади в града, обясниха от ОП "Чистота".

Подадохме сигнал до Общинска полиция, за да се установи истинската самоличност на Брикс и ще разговаряме с него, за да го убедим да прекрати дейността си, съобщи директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Той напомни, че именно след такива разговори през 2012 г. бяха прекратени  нерегламентираните изяви  на друг упорит „творец“, който се подписваше като Билко, а след среща в началото на 2014-а  Стойко Гагъмов престана да рисува върху скалите на пловдивските тепета.

„В сравнение с преди 7 години, когато предприехме драстични мерки срещу загрозяването на града с безсмислени драсканици, сега Пловдив е много по-чист. С пясъкоструйка излъскахме фасадите на пощата, Народната библиотека „Иван Вазов“, читалища, мостове, часовниковата кула на Дановия хълм, подлези, възвърнахме естествения облик на Небет тепе и много други знакови за Пловдив обекти. Пребоядисахме не само обществени, но и частни сгради, за които собствениците дадоха съгласие и сами закупиха боята. Своевременно заличаваме всички новопоявили се графити на места, които вече сме почиствали“, посочи Иван Стоянов.

В предаването "Ден след ден" по разговаряхме и с Димитър Механджийски, познат и като Щерн, за границите, отвъд които този тип изява вече не е изкуство, а повреждане на чуждо имущество.

Първите опити в графитите започват на ранна възраст и е добре тези изяви да са някъде по неугледни сгради, стари сгради. Кощунство е да се шари по нови фасади и толкова видими места. Родителите също имат роля да възпитат децата.

За стила, за правилата на уличното изкуство, за драскането и рисуването по фасадите -  чуйте интервюто в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Ново Железаре са по-активни от Войнягово в кметските избори

Близо 29 % е активността до обед  на изборите за кмет в карловското село Войнягово . До 12:30 часа са гласували 245 от всичките 848 жители с право на вот, сочат данните на Общинската избирателна комисия в Карлово.  Гласуването е в две секции в селото и протича нормално, без нарушения. Кандидатите за кмет са петима -  Тодор Минковски, Петър..

обновено на 20.10.24 в 17:59

В Ново Железаре и Войнягово гласуваха повече от половината избиратели

50,59% е избирателната активност към 17,30 часа в карловското село Войнягово , където се провеждат частични избори за кмет.   Гласували са  429 от имащите право на вот  848 жители на селото. До момента изборният ден протича нормално, няма регистрирани жалби и сигнали за нарушения , съобщи Ивелина Димовска , председател на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 17:55

Чепеларе привлича все повече туристи не само през зимата

7-процентов ръст на туристи отчита Чепеларе от началото на годината. Постъпленията от туристически данък в общината са над 400 000 лв. и са рекордно високи, съобщават от Туристическия информационен център в града. Оттам подчерават, че летният туристически сезон в Чепеларе и района е бил изключително успешен. Посетителите са предимно български..

публикувано на 20.10.24 в 17:33

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври четири общини в Пазарджишка област организираха измервания на костната плътност. Кампанията в Белово, Ракитово, Велинград и Пещера започна в началото на октомври и е по инициатива на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и асоциация „Жени без остеопороза“.  Измерена е костната..

обновено на 20.10.24 в 14:33

Произведеното в България поскъпва, част от чуждата продукция поевтинява

Тази есен се наблюдава ръст в цените на част от плодовете и зеленчуците родно производство. Поскъпването на българските плодове и зеленчуци е с над 20% спрямо есента на миналата година.  По – скъпи са чушките, патладжаните, марулите, рекордно и поскъпването при зелето. Българската продукция е на изчерпване и това е една от причините за..

публикувано на 20.10.24 в 14:33

Свързани новини

Подновяват битката срещу графитите по тепетата

Общинско предприятие „Чистота“ подновява дългогодишната битка срещу  надписите със спрей , графитите и портертите на известни личности по тепетата в Пловдив.  Повод за предприемането на мерки в тази насока стана продължаващия проблем с постоянното изникващите надписи в района на Сахат тепе .  Д окато работниците премахвали с пясъкоструйка..

обновено на 08.06.18 в 14:32