Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив - арена на дебат между "Реформи в културата" и министър Банов

Какво няма да се случи в Пловдив като европейска културна столица?

| обновено на 16.06.18 в 21:31

Министерството на културата отпуска 1 милион лева за библиотеките,  съобщи в Пловдив министър Боил Банов. Той бе гост на първия форум на създаденото на 24 май -  Движение „Реформи в културата“. 

 Фокусът днес беше проектът Пловдив – европейска културна столица през 2019. 

В дискусията Манол Пейков, Мариана Чолакова е Емил Миразчиев, които са сред авторите на проекта на "Пловдив 2019" и бивши членове на УС  и екипа на фондацията, определиха като основни проблеми пред реализацията на проекта неговото политизиране, поставянето на финансовите цели пред съдържанието и липсата на инфраструктура за провеждане на събитията. 

Опасенията за това, което няма да се случи догодина те ще опишат в специално писмо да министерството на културата.

На въпрос на Радио Пловдив докъде е стигнала процедурата за ремонта на Концертна зала, след като поръчката бе оттеглена от него, Боил Банов отговори, че проектът, който включва изискванията и на операта е почти готов. 

Снимка

Той, по думите му е "свръх приоритет" и съвсем скоро ще стартира нова процедура по избор на изпълнител.

Срещата започна с остра размяна на реплики за изгубено доверие в политиката на държавата за културната сфера от страна на сдружението и упрек в  некоректна интерпретация на фактите от страна на министър Банов.

СнимкаСнимка

Проф Александър Кьосев акцентира върху липсата на стратегия и неизпълненото обещание бюджета за култура е да 1% от БВП, а не наполовина, както е сега. Професорът препоръча на министъра да убеди своя екип, а после финансовия министър  и цялото правителство, че културата е важна и е част от  жизнената среда на българите.

В отговорът министър Банов пое ангажимент да запази Центъра за култура и дебат „Червената къща“, да осигури средства за Националния център за книгата и и обяви, че библиотеките ще получат 1 милион лева за покупка на книги от български автори.

Той обаче бе пестелив в очакването за двойно увеличение на бюджета за култура догодина. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Загиналите пилоти не са имали шанс за спасение

"Поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж" – констатира комисията на военното министерство като причина за авиокатастрофата с двамата загинали пилоти. Те са имали едва секунда и половина за спасително катапултиране.  Засега не са открити преки грешки в организационния процес на полета в средата на септември..

обновено на 15.10.24 в 11:11

В Пловдив се открива първата сграда със социални жилища

Първата сграда със социални жилища в Пловдив ще бъде официално открита днес. Тя се намира на улица „Владая“ номер 6 в квартал „Многофункционална зона Изток“ и включва 74 социални жилища, както и 18 паркоместа. Жилищата ще бъдат предоставени за настаняване на уязвими групи и хора в неравностойно положение. Строителството на сградата започна..

обновено на 15.10.24 в 11:11

Прокуратурата иска постоянен арест за момчето, убило майка си

Окръжната прокуратура повдигна обвинение на 14-годишното момче, задържано за убийството на 52-годишната си майка. Тийнейджърът е обвинен в умишлено убийство в условията на домашно насилие. Според магистратите, въпреки че е непълнолетно, момчето е разбирало значението на извършеното от него и е могло да ръководи постъпките си. То е задържано за..

публикувано на 15.10.24 в 11:05

Слънчев ден и топло време обещават синоптиците

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от запад - северозапад, в Източна България - от югозапад, но до вечерта в цялата страна ще отслабне, а на места и ще стихне.  Ще бъде все още доста топло за сезона, с максимални температури между 22° и 27°.  В планините също ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен, по високите и..

публикувано на 15.10.24 в 07:26

Последно "Сбогом!" на Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената.  Опелото е от 13 часа в столичния храм „Света София“.  Кирил Маричков си отиде 20 дни преди на навърши 80 годишна възраст. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от..

публикувано на 15.10.24 в 07:16