Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Дом на Пловдивската опера - Дом на администрацията

Ще бъде ли съборен Партийният дом, за да бъде изграден на неговото място нов  център за музикално-сценично изкуство? За това настояват от Фондация "Дом за Пловдивската опера" в писмо до кмета Иван Тотев и председателя на градския парламент Савина Петкова. 

Пред Радио Пловдив Савина Петкова потвърди, че в ОбС е получено писмо от ИК на „Дом за пловдивската опера“ с искане за градоустройствена промяна, според която урегулираният поземлен имот, върху който е построен бившият партиен дом, а сега сграда на администрацията, да бъде с променено отреждане в Център за музикални изкуства.

Адресирано е до мене и до кмета Иван Тотев.  Аз още същия ден разпределих писмото до всички комисии на ОбС, независимо че в този случай водещи комисии би трябвало да бъдат „Устройство на териториите“, „Общинска собственост“, „Правна“, „Бюджет и финанси“, „Култура“. Счетох, че искането е достатъчно значимо и смело, затова го разпределих до всички комисии.

 До този момент обаче няма формирано становище.на колегите и аз не мога да изразя мнението на Съвета, защото представлявам колективния орган. Докато колегите от комисиите не формират становище и то не стане ясно на дебат на сесия и в ОбС,  не бих могла лично да се ангажирам дали е възможно или не.

Петкова подчерта, че собствеността на Партийния дом и Концертна зала е смесена. Два от етажите са държавна собственост, както и концертната зала. 

Многобройните опити на Община Пловдив да поиска от Държавата да й представи Концертна зала, за да й направи ремонт с правно основание да вложи пари, удариха на камък. Държавата предпочете да не ни я даде. Личното си мнение обаче ще кажа, когато спра да съм председател.

Похвално е  желанието на Инициативния комитет и на пловдивчани, които подкрепиха подписката до ОбС за построяване на дом за Пловдивската опера.  

Ако това място обаче трябва да бъде – на бившия партиен дом, преди това трябва някъде да има дом на пловдивската администрация, която да продължи да обслужва гражданите в приемливи условия.

Сега там са съсредоточени много от службите на Общината, голяма част от архивите и този звучащ доста прагматично и битово въпрос, трябва да намери решение преди събарянето на сградата и строителството на нова.

И още нещо – построяването на сграда на Пловдивската опера би следвало да е процес, в който участват повече страни извън инициативния комитет и Община Пловдив. Ангажимент трябва да има и държавата – в лицето на Министерството на културата и  Министерството на финансите.

Чуйте интервюто от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31