Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да учим децата да четат творбите на Вазов с езика му от XIX век

Човек изпитва наслада, когато се научи да чете на езика, използван някога от дедите му

3
Проф. Боян Биолчев
Снимка: БГНЕС

Писателят проф. Боян Биолчев, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, е носителят на тазгодишната национална Вазова литературна награда. 

От Сопот говорим с проф. Биолчев за книгите, героите им и новите пътища на познание. Днес на 9 юли се навършват 168 години от рождението на Патриарха на българската литература.

Проф. Биолчев каза, че той е чест гост на Сопот и е съратник на хората от града, те са се радвали на наградата му заедно с него. Снощи той е засадил сребърен бор, както повелява традицията в родния град на Вазов.

Има бариера на времето по повод възприемането на творбите на Вазов от младите хора днес, смята писателят. Той уточни, че са изчезнали много от думите, които са били в употреба.  

Биолчев е попаднал на вестник, в който са упоменати всички използвани от Вазов думи. Това са старите, архаични думи, което е много полезно, защото контактът с литературата става когато разбираш абсолютно всичко, когато си потопен изцяло в една обстановка, и в една емоция, а тя е в думата. 

Една дума да липсва и това е пробив в понятийната система, смята писателят. Той отбеляза, че харесва много "Чичовци" на Вазов. Чел съм я може би стотици пъти в различни мои възрасти, и всеки път откривам нови дълбочини, каза Биолчев.

В момента той довършва своята творба "Преселението", повест за изселването на българите от Южна Тракия към морето през 1912-1913 година. Спомените са на хора, преживели това черно събитие, които авторът записва с касетофон.

Сякаш събирах златен прашец, това не можеш да го измислиш като писател, това не е фабула, която да следва себе си, това са кървави парчета живот, каза Биолчев. Опитвам се да запазя истината, доколкото ще ми бъде възможно каза още писателят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52