Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорите от срещата "16+1" са успех за България

За Западните Балкани Далечният Изток не е толкова далечен. Балканите са мостът към Централна и Западна Европа, коментира по повод срещата на върха „16 +1“ д-р Бисер Банчев от Института по балканистика към БАН. Той добави, че глобалният прочит е единственият верен прочит на тази стратегия. Китайците мислят така – в перспектива и с глобален хоризонт.

Представете си един голям китайски кораб със стоки. Той може да влезе в Европа през пристанище Пирея или Ротердам. От Пирея пътят на стоките за Централна и Западна Европа е през Балканите. България е малко встрани от този път, но ние не можем да променим географията си, каза Банчев.
 

Той добави, че китайските инвестиции не са като Дядо Коледа, за когото всеки говори, но никой не го е виждал и посочи като пример бъдещата концесия на летище „Пловдив“. Концесията на летище „Пловдив“ е спечелена от китейски инвеститор, който не можа да спечели концесия за летище „Белград“. Развитието на пловдивското летище като карго терминал е реалистично и персепктивно, смята експертът.

В Сърбия има построени мостове, магистрали, обновени са ж.п. линии, закупен е и телекома. Подобни китайски инвестиции има и в Черна гора. Дори китайците внасят свои работници, ако има съмнение в квалификацията на местните.

Бисер Банчев подчерта обаче, че дребните букви в договорите с китайците трябва да се четат внимателно. Преговорите с китайците са дълги навсякъде в Европа, затова детайлите трябва да се уточняват внимателно и в много посоки.

Дори и част от проектите и най-вече инфраструктурните, договорени на срещата на върха „16 +1“, да не се осъществят, то тази среща и документите, подписани на нея са голям успех за България, защото всяко едно търговско договаряне с партньор е успех, каза още Бисер Банчев.

В заключение той посочи, че китайците, като стара и мъдра нация, знаят, че дългосрочното търговско обвързване води и до засилване на политическото влияние. Просто не им е нужно да започват с него.

Цялото интервю с д-р Бисер Банчев може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14