Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за галерията на "Гладстон" - предпоследни страсти

| обновено на 14.08.18 в 14:03

Община Пловдив очаква нови предложения за оформяне на галерията на дружеството на художниците на „Гладстон“32. 

Кметът Иван Тотев обяви, че администрацията ще настоява за ново решение за оформяне на зоната между площадното пространство и ул. „Гладстон“ и за фасадите на сградата. 

Това решение стъписа общественото мнение, защото се появи само няколко дни след като проектът за новата "Галерия" бе показан. Съпротивата на архитектите срещу някои елементи от проекта на колегите им Петкана Бакалова и Тодор Узунов и начина, по който се възлагат поръчките изглежда са в основата на създадената ситуация.

Оказва се, че хастарът не темата не е съвсем здрав. Това личи и от коментарите, които потърсихме в предаването "Точно днес".

Председателят на Камарата на архитектите Петко Костадинов не е бил на заседанието на комисията, на което е било взето решението.Той уточни, че архитектите не познават проекта и затова официално становище на камарата няма. То ще бъде взето след като бъдат изслушани проектантите на сградата. 

„Секретност“ нарече архитекът начина, по който се взимат решенията за вида на сградите, породено от т.н инженеринг - практика, при която поръчката се възлага на строителя, който възлага и архитектурния проект. Тази практика не дава възможност за състезание на идеи, затова е създаден архитектурен съвет, на който да се поканят архитектите на сградата.

Твърде късно научихме за проекта на галерията, бързаше се, изглежда и се бягаше от по- голяма публичност, смята още Костадинов.

Снимка

Беглият поглед върху проекта ме кара да мисля, че той има силни страни, но и има и неща, които трябва да се коригират.Няма обаче да позволя Камарата да се използва като извинение за спиране на проекта и да доведе до някакъв провал на града за „Пловдив 2019“. Ще имаме градивна , а не деструктивна позиция, декларира арх. Костадинов.

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на Пловдивските художници, чиито дом е галерията на ул. „Гладстон“ показа загрижености за създаденото напрежение и известно недоумение за мотивите на тези, които са го създали.

Снимка

Не видях нищо драстично по време на обсъждането на експертния съвет на 26 юли. Там имаше обсъждания за визията на проекта, нямаше противоречия и отрицание, а по- скоро допълващи идеи от страна на архитектурната гилдия.

Според нея не може да се говори за секретност. 

Тя обаче призна, че е е изненадана от решението на кмета Тотев, очевидно притеснен като политик за начина, по който се възприемат действията му.

Това е безсмислен скандал, който преекспонира проблемите и експертните спорове бяха представени като драматични, а това според Фурнаджиева не работи в полза на крайния резултат.

Фурнаджиева нарече проектът „прекрасен“.

И Айфеловата кула е била хулена от мнозина, а днес е знакът на Париж, каза още председателят на Дружеството на художниците.

Целите интервюта могат да се чуят в прикачените звукови файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14