Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще направя модерен филм за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Дарителска кампания набира средства за документален филм за  Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Инициатор е режисьорът и сценарист Олег Ковачев.  Той обясни, че не е успял да се класира за субсидия във филмовия център и затова се обръща към всички родолюбиви българи да дарят средства, за да бъде създаден този филм. Необходимите средства за него са минимум около 10 000 лв . 

В социалната мрежа  „Фейсбук“ Олег Ковачев  пише: „ Много искам да направя документален филм за тези български герои. За мен те по величие  са непосредствено след Левски и Ботев.

Имената на дарителите ще бъдат изписани в надписите на филма и имената им ще останат в историята, заедно с лентата за двамата български войводи, загинали само на 28 години.

За частни лица, които искат да помогнат, е открита сметка:  Първа инвестиционна банка IBAN BG 14FINV915010BGN096Z6 BIC FINVBGSF.  Олег Ковачев – за филма за Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

За средства в лева от фирми, регистрирани по ДДС, ще получат данъчна фактура, след като изпратят данните си на olegkovachev@abv.bg“

В ефира на Радио Пловдив режисьорът Олег Ковачев заяви: 

От една година живея с тази идея, защото много исках да направя филма  за годишнината това лято, когато се навършват 150 години от техния подвиг.  Не успях и сега се надявам, да го направя до края на годината.

 Много от хората откликнаха и изпращат по 30 лв, 50 лв, има хора, които даряват и по 100 и повече и  с божията помощ се надявам да направя един  филм, какъвто заслужават тези двама много велики, но за съжаление, непознати герои.

Те са изключително смели мъже, но  за разлика от Левски и Ботев, са изключително  малко познати на българите. Ако не беше стихотворението на Ботев „Хаджи Димитър“, нямаше да  знаем нищо за тях.

Възхитен съм от мъжеството им – те загиват само на 28 години и от днешна гледна точк, това са младежи, но те не изглеждат такива. Знаели са накъде са тръгнали, че ще оставят костите си  за свободата на България.

Филмът е насочен към всички българи и смята да го направя така, че да е интересен и за много млади хора, които нищо не знаят, и за  възрастни, които познават добре историята на тяхната чета.  Има някои подробности, които предполагам, че ще бъдат изненадващи. Искам да направя един модерен филм – не 10 -15 историка да говорят колко са велики тези двама войводи, а по друг начин. Ще го запазя в тайна обаче засега.

 Той ще бъде близък до младите хора, които знаем, че не харесват архаичния начин, по който се правеха документалните филми преди 40-50 години. Много съм амбициран, защото няма нищо по-трогателно от това,един пенсионер да ти изпрати 50 лв., за да направиш този филм.  Това много ме задължава и ще направя този филм хубав.

Цялото изкуство в момента страда от липса на средства, в това число - и документалното кино. Но според мен изкуството страда най-вече от липсата на време на хората, които го правят, за да му се отдадат. Ние всички  сме фиксирани върху оцеляването си и затова понякога се правят  набързо филми, които невинаги са на високо ниво. Още малко ми трябва обаче, за да мога да събера средствата, за да направя този филм за двамата герои и затова се обръщам хората, заяви още Олег Ковачев. . 

Чуйте интервюто от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45