Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив приема Балканското първенство по гребане

Гребният канал в Пловдив е домакин в събота и неделя на Балканското първенство по гребане. В него, освен българските национали, ще вземат участие отборите на Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Турция, Сърбия и Румъния.

Шампионатът е за момичета и момчета във възрастовите групи до 16 и до 18 години (юноши и девойки младша и старша възраст).

В състезанието ще стартират и гребци от Украйна, които поискаха и получиха разрешение да премерят сили с останалите, въпреки че не са членове на Балканската Гребна Асоциация (BRA).

Общо 234 гребци ще представляват страните си в 21 дисциплини и ще се борят за разпределението на медалите. България участва с пълен отбор от 40 състезатели.

Стартовете са в събота и неделя от 9:30 до 12:00 часа, като всички гонки са финали и награждаването е след всяка проведена гонка на пристана пред трибуните.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков прогнозира медали и една или две титли за нашите, като даде за пример Румъния по отношение на подготовка и селекция на качествени състезатели.

"Ще се стремим към по-предно класиране. Надявам се да спечелим медали, добре ще бъде, ако имаме и 1-2 титли, тъй като и в световното гребане балканските страни обират медалите в много от дисциплините.

Например Румъния - при тях системата е много стройна, имат 4 центъра за подготовка, в които се готвят по 80 състезатели. Така че тяхната селекция е много по-добра от нашата. При нас нещата са малко по-скромни като работа по отношение на клубовете, защото нямаме такъв голям брой състезатели, от които да селектираме за национален отбор.

Що се касае за предстоящото след няколко седмици Световно първенство по гребане за мъже и жени, съставът ни е почти готов. Той ще бъде окончателно оформен след 1-ви септември, когато ще премине Европейското младежко първенство в Брест. Иначе лодката ни при мъжете вече е определена - това са двойката скул мъже Кристиан Василев и Борис Йотов, който преди няколко седмици спечели бронзов медал на Световното първенство в Познан", заяви Свилен Нейков пред БНР.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лудогорец пречупи Локомотив след късен гол

Лудогорец победи много трудно Локомотив(Пловдив) с 1:0, но спечели важни 3 точки, с които се откъсва еднолично в класирането. Разградският тим започна доста по-активно от своя съперник и почти не му даваше топката в първите минути.  Квадво Дуа нанесе първия точен удар в мача в 11-тата минута, който не успя да затрудни изобщо Луков. Далеч по-опасно бе..

публикувано на 06.10.24 в 22:29
Героят Вини Трибуле

"Ботев" победи с 1:0 "Левски" и е на 3 точки от върха

"Ботев" (Пловдив) победи инфарктно с 1:0 над "Левски" в дербито от 11-ия кръг на Първа лига. Големият ерой за „канарчетата“ бе Вини Трибуле, който се разписа в 87-ата минута, за да донесе успеха на своя тим с дебютното си попадение. "Жълто-черните“ бяха в числено намален състав след директен червен картон на Йонас Там в 63-ата минута за нарушение..

публикувано на 05.10.24 в 23:06

Слушайте дербито "Ботев" - "Левски" пряко по Радио Пловдив

С два мача днес продължава 11 кръг в Първа лига. От 17:30 часа ЦСКА е домакин на новака "Септември" на Националния стадион „Васил Левски“, а от 20:00 часа "Ботев" (Пловдив) приема "Левски" в дербито на кръга на стадион "Христо Ботев". Този мач може да слушате на живо по Радио Пловдив. Играчите на Душан Керкез са с 19 точки от началото на кампанията –..

публикувано на 05.10.24 в 12:10

Появи се кадидат за собственик на Локомотив !

Сериозен бизнесмен е проявил желание да влезе в Локомотив Пловдив и да поеме издръжката на клуба. По информация на вестник Марица това е строителният предприемач Иван Пашов. В близките дни се очаква той да проведе среща с мажоритарния собственик на черно-белите Христо Крушарски. Иван Пашов е строителен предприемач с доста реализирани успешни проекти в..

публикувано на 04.10.24 в 17:44

Фарсът в Локомотив продължава

Помощник-треньорите на ПФК Локомотив (Пловдив) Атанас Стоилов, Мартин Митев и Никола Солаков излязоха с изявление, в което изразиха пълната си подкрепа към старши треньора на представителния отбор Любослав Пенев. Те обвиниха в лъжа спортния директор в оставка Илко Пиргов, който през миналия уикенд след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в..

публикувано на 03.10.24 в 18:10