Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкционират собствениците на опасни сгради в "Централен"

Над 50 са опасните сгради на територията на район „Централен“, две от тях са пред срутване.

Това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Петров, главен архитект на „Централен“. Издадени са предписания на собствениците на сгради. Ако не бъдат изпълнени, ще се налагат санкции.

Архитект Петров ще предложи на Общинския съвет да се приемат правила за възстановяване на автентичния вид на сградите, които са паметници на културата. Сред тях са създаване на общински фонд за подпомагане на собствениците, а също и специални изисквания при подмяна на дограмата.

Дограмата представлява между 20 и 50% от фасадата на сградата. По тази причина предлагам да се въведе изискване за точно копие на старата дограма, когато се налага нейната подмяна, обясни архитект Петров.

Той е категоричен, че през последните години се наблюдава епидемия от нерегламентирани намеси по фасадите на сградите на главната улица, които изцяло променят облика им. Само през последния месец са констатирани 4 нарушения. Собствениците ще бъдат санкционирани.

Според мен причините са няколко. На първо място - дългия срок на съгласуване и нежеланието да се изчака този срок. Втората причина – незнанието. Допускам, че част от хората не знаят, че в сгради, които не са паметници на културата – също трябва да бъде съгласувана проектна документация, ако има промени във фасадите, обясни Петров.

През септември стартира и масирана проверка за нерегламентираните намеси на сградите в централната градска част.

Архитект Петров коментира и изгорелите преди две години складове в Тютюневия град.

Основният конфликт там е между инвестиционните намерения и системата на опазване на културното наследство. Този проблем не е само там, а е в целия град, коментира Петър Петров.

Цялото интервю с архитект Петър Петров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36