Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха договора на „Витоша Експрес“, хаос на автогара "Юг"

Снимката е илюстративна

Стотици хора, пътуващи между София и Пловдив бяха принудени днес да търсят алтернативни варианти за придвижване. Няма яснота кой и кога ще поеме обслужването на пътниците по направлението на мястото на превозвача „Витоша Експрес“, чийто договор Столичната община прекрати заради нарушения. 

Веселин Дошков, управител на „Хеброс Бус“, която изпълнява останалите курсове по направлението, каза, че са върнали парите на купилите билети предварително. Той е разговарял за проблема с представители на Министерството на транспорта, но обясни, че оттам не са му дали повече информация. 

„Хеброс Бус“ не може да поеме курсовете на „Витоша Експрес“, защото ще нарушим договора си, обясни Дошков. 

Столична община не би трябвало да прекрати договор на превозрач, преди да е осигурен друг, който да го замести, смята Веселин Дошков. Определянето на превозвач в повобед извънреден случай трябва да стане с решение на областния управител на София.

„Витоша Ексрпес“ поемаше сутрешните автобуси до Пловдив и следобедните за София. 

Договорът на „Витоша Експрес“ бе прекратен заради продажба на билети под себестойност, смята Веселин Дошков. От фирмата издаваха касов бон с цена за превоз 6, 95 лв при положение, че пътниците плащаха 14 лева. Разликата от фирмата определяха като „такса за обслужване“.

Пътници на Автогара „Юг“ бяха изненадани от липсата на автобуси за София. Някои обясниха, че  ще се придвижат с такси, но не смятат да използват услугите на БДЖ.

Междувременно министерството на транспорта извърши проверка на "Витоша Експрес" и наложи глоба на фирмата от 3 хиляди лева, заради нарушения при превоза на пътници. Освен това са съставени два акта по 200 лева на шофьори, които работят към фирмата





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спецакция провежда полицията в Пазарджишка област

Днес на територията на цялата Пазарджишка област се провежда полицейска операция, свързана със защита на избирателните права на гражданите.   Униформените ще действат и по линия на разпространението на наркотици и на битовата престъпност. Проверки има на отделни адреси на криминално проявени жители, както и по пътищата. Резултати от акцията..

публикувано на 09.10.24 в 11:14

Слънчева сряда и 25° в Пловдив

Днес от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Западна България , ще превали краткотраен дъжд . В сутрешните часове на места по Черноморието и в котловините ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа умерен вятър от югозапад, който след обяд временно ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните..

обновено на 09.10.24 в 10:07

ОбС обсъжда използването на изкуствен интелект в градския транспорт на Пловдив

Общинският съвет на Пловдив ще заседава днес. Съветниците ще гласуват предложение на градската управа за кандидастване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие – Иновативни дейности“ на Европейската комисия. В проекта се включва използването на изкуствен интелект, с който Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури..

обновено на 09.10.24 в 10:07

Общината търси финансиране за спортна зала и транспортен проект

Общинският съвет единодушно одобри предложението на общината да се кандидатства с проект по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти 2024 за ремонт на покрива на спортната зала до стадион „Христо Ботев“. В нея тренират шест клуба, сред които два по художествена гимнастика, клуб „Тракиец“, както и клубове по..

публикувано на 09.10.24 в 10:06

Рангел Бизюрев за пореден път се изправя пред съда по делото "Цалапица"

В Пловдивския Окръжен съд започва поредно заседание по делото „Цалапица“. То е срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийство на 24-годишния Димитър Малинов. Предишното заседание в началото на септември се провали заради отсъствието на основни експерти и вещи лица.  Очаква се днес те да се явят и дадат разяснения  по заключенията в проведените..

обновено на 09.10.24 в 06:43