Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив може да е брилянт като Европейска столица на културата

Ние ще продължим да работим конструктивно, амбицията е в края на 2018 година страната да има икономически растеж от 4%, да запазим този излишък от 2.5 млрд. лв. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

За ГЕРБ акцент в есенната сесия на парламента ще бъдат дебатите, които са по секторните политики, свързани с бюджета на държавата за 2019 година. С увеличаването на БВП ще имаме бюджет, който ще продължи тази устойчивост в икономическото развитие.

По думите на Цветанов в понеделник след втория Коалиционен съвет ще стартира процедурата по смяната на тримата министри, които подадоха оставки. Когато според Конституцията, документите бъдат внесени в НС, тогава е редно и да говорим за новите имена на министри.

Всяка оставка води до дебат в обществото и в редиците на ГЕРБ, посочи Цветан Цветанов. Ресорите на подалите оставка имат пряко отношение върху развитието на регионите. Политици, граждани започват да си задават въпроса дали след оставките няма да забуксуват проектите по места, за които има фиксирани крайни срокове.

Според Цветанов тук ГЕРБ трябва да покаже политическа позиция, че министерските позиции не са даденост за партията. Те са за реализиране на конкретни политики, които сме обещавали по време на предизборните кампании. Не предвиждам обаче сътресения, защото рутината на администрациите във всяко министерство ще позволи реализирането на проектите в заложените срокове.

Цветан Цветанов няма съмнения за кадровия потенциал на ГЕРБ за хората, които да заемат местата на подалите оставки министри. Искаме да дадем възможност на коалиционните партньори да се задейства т.6 от споразумението ни – при персонални промени в правителството, те да се съгласуват с коалиционните партньори.

Бюджетите на НОИ, НЗОК и на държавата, които ще приемем есента на 2018 година, ще дадат отговор на повечето въпроси на неправителствените организации за политиката на държавата в отделните сектори. Това каза още Цветан Цветанов. Тази есен е изключително важно и разглеждането на Закона за киберсигурност, защото той ще даде повече защита за тези, които ползват он-лайн пространството. Продължаваме политиките в здравеопазването и образованието. Най-много притеснения имаме по закона за хората с увреждания.

Той пожела на Пловдив сериозна подготовка през есента, за да покаже, че както България успя да е успешен председател на ЕС, така Пловдив може да е брилянт като Европейска столица на културата. Пловдив е емблема, Пловдив е добро място за живеене, за туризъм, което ежедневно се увеличава. Благодари на кмета Иван Тотев за усилията и препоръчва ремонтите по булевардите да се случват по-бързо.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Цветан Цветанов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33