Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест блокира пътя Пловдив - Смолян край Юговското ханче

| обновено на 14.09.18 в 15:07

Десетки жители на родопските села блокираха точно в 10 часа за десетина минути пътя в района на Юговското ханче. 

Хората настояват най- сетне да започне ремонт на близо 8- километровата отсечка между Белица и Загражден,  която сега е черен път в Родопите, попадащ частично в Ловно стопанство Кормисош. 

Проблемът датира от близо 60 години и протестиращите недоумяват, защо след като от миналата година има отпуснати близо 4 милиона лева не започват строителни дейности. Майки с деца с заявиха, че трябва да пътуват 100 километра повече, за да видят своите близки и родители. 

От Сдружение "Горди загражденци", организатор на протеста, поискаха на място да дойде представител на транспортното министерство, но това не се случи. След блокадата хората изразиха готовност за нов протест, но след около 20 дни като през това време ще очакват реакция от АПИ. 

Автомобилите изчакаха търпеливо края на протеста, а някои дори продкрепиха хората с клаксони. 

От Агенция "Пътна инфрастуктура" съобщиха, че има само една отворена ценова оферта за избор на изпълнител на проектирането и строителството на отсечката от третокласния път. Тя е на дружеството  "Иса 2000", което  предлага цена от  3 406 500 лв. без ДДС. Ценовите предложения на останалите участици не са отворени, но мотивите за това ще бъдат по-късно.  Проектът ще се изпълни със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за срок от една година.  

Третокласният път Белица - Загражден преминава през област Смолян и осигурява бърза връзка на жителите на селата Баните, Давидково и Загражден с Пловдивска област и е  алтернатива на главния път Пловдив - Асеновград.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

обновено на 01.10.24 в 07:04

ПУ "Паисий Хилендарски" открива новата учебна година

Тържествено откриване на новата академична 2024/2025 година на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се проведе днес, от 11:00 часа. Събитието ще се състои в Спортната зала на висшето училище на адрес бул. "България" № 236А, уточни заместник-ректорът по международна дейност и връзки с обществеността доц. д-р Борян Янев.  По традиция на..

публикувано на 01.10.24 в 07:03

Тестват системите за тревога

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат задействани двете системи с цел проверка на техническото им състояние. По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на..

публикувано на 01.10.24 в 06:49

Обсъждат транспорта до селата Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата от община „Марица“ Труд и Войводиново и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация днес.  Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села. На срещата представители на двете общини ще се опитат да удовлетворят исканията на хората.  Припомням, че в..

обновено на 01.10.24 в 06:40

Министър Карадимов прави първа копка на Нов път КЦМ за Куклен

Първа копка по проекта „Нов път КЦМ“ с дължина около 700 метра ще бъде направена на макадамовия паркинг. Новият път ще осигури благоприятни условия за движение, по-безопасна и бърза транспортна връзка до Куклен. На церемонията от 14 ч. ще присъстват министърът на иновациите Росен Карадимов и представители на общинската и областната..

обновено на 01.10.24 в 06:40