С акцент върху Европейската година на наследството Институтът по зеленчукови култури „Марица“ ще отбележи Европейската нощ на учените. Представители на Института и гост-лектори ще говорят за корените на българското градинарство, за уникалните зеленчуци на с. Куртово конаре и традициите при отглеждането на на традиционни сортове зеленчуци- В рамките на инициативата ще бъдат представени експонати от Музея в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в гр. Садово.
Заместник-директорът на ИЗК "Марица" доц. д-р Иванка Тринговска подчерта, че Европейската нощ на учените е мащабно събитие, което стартира преди 13 години и се провежда винаги в последния петък на месец септември. Всяка година интересът към събитието нараства, като миналата година в Европейската нощ на учените са участвали над 340 града в Европа, а участниците са били над 1 млн. Хиляди събития тогава се случват едновременно и основното им послание е, че науката е забавна и завладяваща, че учените работят по проблеми в полза на обществото като борбата с рака, изхранването на нарастващото население, климатичните промени и др.
Посланието до най-малките е, че ученето може да става и по забавен начин. Даваме им възможност да се докоснат до науката и да предизвикаме интереса им. Искаме и да привлечем младите хора към научна кариера тук и сега, защото движещата сила на всяко едно общество е науката.
За трета година Институт „Марица“ се включва в тези събития по проeкт REFRESH „намери науката навсякъде и споделяй“.
Всяка година Европейската нощ на учените минава под знака на някаква тема, а тази година е подчинена на Европейската година на културното наследство. В синхрон с това учените от института се стремят да запазят традиционния вкус на българските зеленчуци и новите сортове, които създаваме, трябва да носят този вкус, с който ние българите, сме свикнали. Наследството не е нещо статично, то се променя, когато ние си взаимодействаме с него и то може да играе голяма роля заизграждане на бъдещето. Давам пример със зеленчуците. Нашите сортове по традиция са много вкусни, ароматни, с много ценни вещества. Настоящето обаче налага да има все по-висок добив, да бъдат все по-устойчиви към заболявания и всичко това е много трудно. В нашия институт, който е с почти 90 годишна история, с гордост мога да заявя, че са създадени над 300 сорта зеленчукови култури с отлични вкусови качества, защото лекциите по качество е основно направление за ИЗК „Марица“, заяви доц. д-р Иванка Тринговска.
Интервюто – в звуковия файл:
На достъпността и качеството на произвежданата в страната хранителна продукция бе посветена днес дискусия в столицата. Организаторът на дискусията Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна заяви в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив, че резултатът от бойкота на големите търговски вериги е постигнат и гласът на българите е..
В навечерието на третата годишнина от руската инвазия в Украйна експертът по национална сигурност Йордан Божилов коментира възможния завършек на конфликта след обявената от САЩ позиция по него. Той коментира и евентуалното споразумение между САЩ и Русия. Според него това, на което залага администрацията на САЩ е постигането на някакви цели, които..
Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, коментира в програма "Точно днес" бойкота срещу високите цени на хранителните стоки и доколко подобен ход може да повлияе на пазара както и предложените от правителството мерки за решаване на проблемите. Според него во момента се наблюдава устойчиво равновесие на цените..
Европа е в повратна точка, защото за пръви път от Втората световна война Европа и САЩ не са "непоклатими съюзници, неразривни и с една и съща позиция, за първи път Европа е предизвикана да търси решение не само за собствената си сигурност", коментира деректорът на Портал Европа Юлияна Николова. След срещата в Мюнхен и тази, организирана от Макрон в..
Бойкотът на цените на хранителните продукти в големите търговски вериги е крачка в посока уравновесяване на монопола, но това е закъснял процес. Това коментира производителят на зеленчуци Иван Кабуров от пазарджишкото село Мало Конаре, който зарежда и голяма хранителна верига с продукцията си. Добави, че понякога продукцията на родните..