Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 години от шампионската титла на Спартак (Пловдив)

Спартак (Пловдив) празнува днес 55 години от спечелването на шампионската титла през сезон 1962/63. Пловдивчани триумфират под ръководството на треньора Димитър Байкушев. Титлата на практика се решава в 26-ия кръг, когато Спартак побеждава в директния спор Ботев (Пловдив) с 2:1. Точни за „гладиаторите“ са Михаил Душев и Тодор Диев. Титлата окончателно е в ръцете на пловдивчани след като в предпоследния 29-и кръг Спартак побеждава Берое с 3:0, с попадения на  Димитър Димов, Тодор Диев и Христо Дишков.

Ето шампионският отбор на Спартак (Пловдив): Йордан Станков, Иван Иванов, Георги Ботев, Георги Статев, Георги Шерев, Божидар Митков, Тодор Диев, Димитър Димов, Атанас Манолов, Васил Стойнов, Атанас Хари Георгиев, Христо Дишков, Димитър Генов, Михаил Душев, Стоян Тодоров, Георги Лазаров, Тобия Момин и Цоньо Стойнов. Старши-треньор: Димитър Байкушев.

Вече започна детският футболен турнир на стадион "Тодор Диев", организиран от клуба, от Зоналния съвет на БФС в Пловдив и от Радио Пловдив, което по този начин изпълнява обществената си функция. Турнирът е за набор 2009 с участието на 8 отбора -  Спартак, Ботев, Локомотив, Марица, Брестник, Металик (Сопот), Хебър (Пазарджик), Тракия 06 (Стамболийски).

В 15:00 часа е награждаването на победителите. Следва церемония, на която ще бъдат почетени и футболистите донесли тази голяма радост, а именно спечелването на шампионската титла. Всички футболисти от шампионския отбор ще бъдат удостоени с почетни плакети. Присъствие са потвърдили Йордан Станков, Димитър Генов, Тобия Момин, Атанас Манолов и Стоян Тодоров.

На голяма част от отбора плакетите ще бъдат връчени посмъртно на техни близки. Събитието ще уважи и дъщерята на легендарния Тодор Диев, чието име носи стадионът на Спартак. Гости ще бъдат председателят на ЗС на БФС в Пловдив Димитър Енчев, кметът на район "Южен" Борислав Инчев, които ще бъдат посрещнати от административния директор Тодор Симеонов и от новия собственик на клуба Динко Миленчев.

Очаквайте специален репортаж от тържествата в предаването "Антена спорт" днес от 16:00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк

"Пловдив е готов за световните първенства по кану-каяк", заяви в ефира на Радио Пловдив Николай Бухалов, заместник кмет по „Спорт и младежки дейности“. В предаването Клуб "Неделя" той сподели най-вече  подробности за двете големи спортни събития, които предстои да се случат в града през настоящия месец, а именно световните първенства по кану-каяк - за..

публикувано на 08.07.24 в 16:06

"Ботев" продаде Уме Емануел на ФК "Цюрих"

"Ботев" (Пловдив) продаде 19-годишния флангови футболист Уме Емануел на швейцарския елитен ФК "Цюрих". По този начин „канарчетата“ осъществиха нов силен изходящ трансфер.  Нигерийското крило пристигна при „жълто-черните“ в края на 2022. Той изигра 47 двубоя за първия отбор, в който реализира 11 гола, като има и 3 мача с 3 попадения за дублиращия тим на..

публикувано на 08.07.24 в 15:17
Пламена Миткова

Пламена Миткова втора в Диамантената лига в Париж

Пловдивчанката Пламена Миткова завърши на второ място в дебюта си в Диамантената лига. В поредната спирка от надпреварата - този път във френската столица Париж, световната ни шампионка за девойки до 20 г. остана на 4 см от победителката Лариса Япикино от Италия. Българката постигна резултат 6.78 от втория си опит, докато Япикино, която е сребърна..

публикувано на 08.07.24 в 12:46

Падна 37-годишния рекорд на Стефка Костадинова

Световният рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените, който българката постави на Световното първенство в Рим на 30 август 1987 година, официално падна. Върховото постижение на Костадинова от италианската столица беше подобрено от най-добрата в дисциплината Ярослава Магучих от Украйна. На Диамантената лига в Париж Магучих скочи 210..

публикувано на 08.07.24 в 09:47
Локо завърши с победа планинския си лагер

Локо разби с 4:0 "Пирин" в контрола

"Локомотив" (Пловдив) завърши лагера в Боровец с разгромна победа. Пловдивчани надвиха "Пирин" с 4:0 контрола, играна в Самоков. Христо Иванов даде преднина на "Локомотив" в 12-ата минута. В 50-ата минута Мартин Хайдаров покачи на 2:0. В 65-ата минута Медвед бе съборен в наказателното поле на “орлетата” и съдията отсъди дузпа. Христо Иванов бе точен..

публикувано на 06.07.24 в 15:39