Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония може да загуби всичко, което може да загуби една държава

Референдумът в Македония е тотален провал, неуспех, така определи резултата от референдума македонският журналист Владо Перев. С избирателна активност 37 % и около 650 000 гласували, от които 600 000 с "да", за смяна на името и присъединяване към ЕС, като не успя да достигне необходимите 900 000.   

 В интервю за Радио Пловдив  Перев каза, че това е в резултат от разделението на македонското общество, като  и двете страни се обявивха за победители и тези, които бяха "против" и тези които бяха" за "  референдума.  Перев подчерта, че се получило интересно разместване: комунистите, които бяха коминтерновски,  сега станаха прозападни,  докато  прозападните от ВМРО- ДПМН , сега станаха проруски. Така се промени цялата обществно - психологическа настройка на обществото. 

Македонският журналист каза, че е много вероятно да има предсрочни избори, като напомни, че и в момента продължават разговори в опит да се убедят до края на седмицата  10  депутати  да гласуват с "да " в македонския парламент, но заяви, че това е малко вероятно. 

Имам усещането, че ще има пресрочни избори. И тогава Македония ще загуби ритъма си  за присъединяване към ЕС.

Македония ще загуби всичко, което може да загуби една държава. Ще загуби своята национална идентичност, с която толкова се гордее. Някои казват, че македонското писмо е на 2300 години, владеели сме Египет, Птолемеите...

Затова ,каза Перев, и резултата от предсрочните избори, не е предсказуем, и хората може да гласуват в името на историческите си корени, които са фалшификация.  

Той припомни , че на този етап, това, което е ясно е, че албанците, които са около 20 %, бързат, те са "за" влизането в ЕС, сърбите в Македония, които са около 40 000 и последователите им - 100-150 000, те са за извън ЕС- Сръбската пратия излезе с официална позиция, и тогава страната ще остане в сферата на влияние на Путин, Русия и Сърбия.

Цялото интервю с Владо Перев е в звуковия файл.



 


Имало едно време



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58