Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От консорциума за Летище Пловдив ще обжалват прекратяването на концесията

| обновено на 05.10.18 в 15:06
Снимка: БТА

Прекратяването на концесията за Летище "Пловдив" е  поредното безумие и фарс  в държавата и е жалко за пловдивчани, че всичко това се случва. Това коментира за Радио Пловдив Илиян Филипов от класирания на второ място консорциум, в който влизат транспортна компания ПИМК и "Тракия икономическа зона". 

Филипов каза, че от консорциум Летище Пловдив ще обжалват прекратяването на концесията. 

Чакаме само да излезе решението на Министерския съвет и ще се обърнем първо към българския съд, и ако се наложи ще стигнем и до съд в Люксембург.

Транспортният министър Росен Желязков  обяви, че ще предложи  на Министерския съвет да се прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Основният посочен аргумент за това ,е че досегашната процедура е проведена по стария Закон за концесиите. Желязков препоръчва процедурата да се съобрази с новия Закон за концесиите. Той, от своя страна, въежда разпоредбите на директиви на Европарламента и Европейския съвет от 2014 година за възлагане на договори за концесии. От транспортното министерство припомнят, че класираната на първо място в досегашния конкурс китайска компания Хайнан/ в консорциум с Пловдив Еърпорт Инвест“/, се отказа да сключи концесионен договор.

Сред възможните решения се сочеше възможността транспортното министерство да сключи договор с класирания на второ място Консорциум Летище Пловдив, в който влизат транспортната компания ПИМК и „Тракия икономическа зона“. В досегашни изявления от консорциума потвърждават интереса си към проекта. Пред Радио Пловдив днес преставители на консорциума обясниха, че все още не са информирани за решението на мининстерството. 

В интервю за Радио Пловдив Илиян Филипов заяви, че  процедурата е започнала по Закона за концесиите и тя трябва да приключи, независимо дали този закон се променя или не. Той уточни, че концесията е трябвало да бъде приключена още през май, но била удължена заради китайската компания, която впоследствие се отказа.

Сред възможните решения се сочеше възможността транспортното министерство да сключи договор с класирания на второ място Консорциум Летище Пловдив, но това не се случи.

Филипов определи като фарс участието на  консорциума Хайнан, който бе класиран на първо място. Явно от София не искат Пловдив да има работещо летище, каза още той.  В България всички летища работят, само в Пловдив не работи.Защо ? И допълни, че е странно класирането на първо място на китайската компания  Хайнан и  в консорциум с "Пловдив Еърпорт Инвест“. "Пловдив Еърпорт Инвест“ е с регистрация в Холандия, но когато се обаждахме, за да ги търсим, на дадения телефонен номер се обаждаше адвокатска кантора, от която казваха, че няма такава регистрация. 

Когато се стигне до реалното прекратяване на процедурата за концесия, което предлага новият транспортен министър, то ще бъде обжалвано на всички възможни инстанции, заяви Филипов. 

Цялото интервю е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

Свързани новини

Ще има нов конкурс за концесия на летище Пловдив

Транспортният министър Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да се прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив.  Основният посочен аргумент за това ,е че досегашната процедура е проведена по стария Закон за концесиите. Желязков препоръчва процедурата да се съобрази с новия Закон за концесиите. Той, от своя страна, въежда..

публикувано на 04.10.18 в 16:35