Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографи показват в Пловдив как "следите остават"

Международни фотографски срещи под надслов мотото „Следите остават“ се откриват в Пловдив на 19 октомври в Балабановата къща.

Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Проектът представя фотографски изложби, лекции и обсъждания, фокусирани върху един все още недостатъчно дискутиран период от развитието на фотографията – последните две десетилетия преди настъпването на политическите промени в Европа през 1989 година – времето от 1970 до 1989 година. Целта на организаторите е да се направи връзка между миналото и настоящето.

Темата „Следите остават“ се оказа изключително сполучлива. Успяхме да съберем в една колективна изложба интересни представители от онези години, заяви доцент Никола Лаутлиев, организатор на Международните фотографски срещи. В нея участват Антоан Божинов, доктор Росен Коларов, Иво Хаджимишев, Никола Василев, Любен Георгиев. Сред фотосите има и такива от домовете за деца без родители и от затворите. Това бяха години, в които тези неща не се допускаха до конкурси, припомни още Никола Лаутлиев.

Артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева подчерта, че е чест това традиционно пловидвско събитие да бъде част от програмата на Европейска столица на културата.

Сред акцентите тази година са изложбите на Карл де Кейзер от Белгия с изложбата „На изток от рая“ и Игор Гаврилов от Русия с „Аз видях това“, а също и авторската среща с Нели Недева-Воева в експозиция „Мексиканска графика“ на 20 октомври. На тази дата ще се проведе и кръгла маса на тема „Следите остават“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34