Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново събарят незаконни къщи в Шекер махала

| обновено на 17.10.18 в 15:02
7
Снимка: Севдалин Палаузов, Радио Пловдив

Поредната акция срещу незаконните постройки се провежда тази сряда в Пловдив. Събарянето на ромските къщи в Шекер махала започна с багери и фадроми на улица "Напредък" .


Над 250 души обградиха машините, препречвайки движението по тясната улица, водеща към КАТ. 

Първоначално избухнаха спонтанни протести и скандирания срещу акцията. 

Тя е държана в тайна, за да се избегнат организирани провокации, призна кметът на район "Северен" Ральо Ралев.  Същият модел, дал успешни резултати, бе приложен и миналата седмица, когато бяха съборени постройки по ул. "Дилянка". 

Напрежението сред ромите в квартала бе бързо овладяно с усилията на почти сто жандармеристи. 

Постепенно тълпата се успокои и някои от притежателите на незаконните къщи започнаха сами да ги демонтират, за да запазят имуществото си и полезни за употреба строителни материали. 

Кметът на Район "Северен" Ральо Ралев заяви, че за деня е предвидено на бъдат съборени 10 къщи, а утре още поне толкова. 

Собствениците им са предупреждавани многократно да премахнат незаконните постройки, които, по думите му, са издигнати преди десет години. 

Според него на всички засегнати са предложени временни жилища, но никой не е приел да се премести. Това означава, че те имат други алтернативи за настаняване, коментира районният кмет. 

Същевременно, семействата от разрушените къщи единодушно отрекоха да им е предлаган друг вариант и заявиха, че няма къде да живеят. 

Открит остава въпроса как тези жилища са получили партиди за ток и вода от съответните дружества, което според редица закони и разпоредби е недопустимо, без представянето на пълен комплект документи за собственост, строителни разрешения и други, сподели кметът на район "Северен".  

Той бе категоричен, че има съдебно одобрение за премахването на 21 незаконни постройки и акциите ще продължат, след като се получат и останалите разрешения, които все още се обжалват. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар избухна в хирургиите на УМБАЛ "Св. Георги"

Внезапен пожар възникна тази нощ   в База 2 на УМБАЛ “Свети Георги”  Пловдив на бул. Пещерско шосе 66.  Огънят е лумнал на 11 етаж на хирургиите и е принудил дежурните лекари и персонала да евакуират  пациентите от този и долните два етажа.  На място са пристигнали и няколко противопожарни екипа.   Пламъците са тръгнали от стая на санитарите,  гласи..

обновено на 10.06.24 в 22:50

Мъж вилня с резачка срещу съседи и полицаи в Куртово Конаре

В пловдивското село Куртово Конаре разярен след междусъседски скандал младеж вилня срещу комшиите си и пристигналите полицаи, въоръжен с моторна резачка.  Стряскащият инцидент е възникнал в събота вечер при ожесточене спор между две групи жители на селото заради шумно празненство с надута висока музика, уточняват от прокуратурата. На мястото се..

публикувано на 10.06.24 в 17:01

Прокуратурата издирва отровителя на кучета в Пловдив

Прокуратурата започна издирване на неизвестния засега извършител, за който се разбра, че умъртвява животни в Пловдив, като разхвърля на различни места в града отровена храна.  Държавното обвинение се самосезира след публикации в медиите за открити две отровени кучета в централната част, получени сигнали за отровена животинска храна   около 2 РУ на..

публикувано на 10.06.24 в 16:27

Глобиха с 2000 лв. младежа, снимал се да кара със 127 км/ч в Пловдив

21-годишният Митко Бошнаков, заснел се да шофира със 127 км/час по бул. "Цариградско шосе" в Пловдив, беше признат за виновен по бързо производство на Районната прокуратура.  След споразумение, одобрено от съда, му е наложено административно наказание - глоба от 2000 лева.  Лишен е и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1..

публикувано на 10.06.24 в 14:07

Санкционираха млад шофьор, дрифтил в Смолян

22-годишен шофьор е глобен с 3 000 лв и отнета книжка за една година след дрифт в Смолян. Младият мъж е установен след сигнал на гражданин, че извършва опасни маневри на кръстовище, образувано от улиците „Петър Берон“ и „Станевска“ в областния град с лек автомобил.  След проверка е издадена заповед за прилагане на принудителна административна мярка –..

публикувано на 10.06.24 в 13:57