„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за слабо познатото кулинарно наследство на пловдивските села. „Има рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои са типично местни, други са мигрирали от други селища в България, но се приготвят по различна технология, добавят се нови подправки. С годините познанието за тези блюда бавно изчезва, затова целта на нашите срещи е да го споделим с повече хора”, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията стои зад инициативата „Приказки за храната”, заедно с партньорите от Фермерския пазар.
Първото събитие от поредицата е планирано за 20 октомври, събота, в 12.00 часа в един от ресторантите на Гребния канал в града. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата. „Преданията повеляват, че на този ден св. Димитър Солунски приспива природата, разтърсва дългата си бяла брада и от нея политат снежинки към земята. Затова стопаните прибират ралата под стрехите, за да са на сухо и подреждат дървата за огрев, а домакините правят празнични гозби и сервират зеленчуци”, припомни Кабаиванова.
Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква. Насладата от храната ще бъде допълвана и от вкусни истории, разказани от Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България.
„Подемаме кампания, фокусирана около българската кухня. Хората вече са преситени от гурме ястия и „рисунки в чиния”. Потребителят държи не толкова на интериор, колкото на местната, качествена храна, приготвена апетитно и вкусно”, каза Даниел Китов, управител на ресторанта, където всяка събота в следващите месеци ще се разказват „Приказки за храната”. Предстои в пространството пред ресторанта да се оформи и третата локация на Фермерския пазар в Пловдив, който традиционно се провежда на алеята в парк „Бунарджика” и в един от моловете на града. Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Кметът на Пазарджик Петър Куленски призова тази вечер гражданите да се съберат пред сградата на полицията, за да протестират срещу задържането на общински съветник. Самият той е пред сградата на институцията заедно с десетки граждани. "Призовавам всички, които имат смелостта да се нарекат свободни пазарджиклии, които искат да живеят в..
Днес в следобедните часове в Районно управление в Пазарджик е получен сигнал, че е открита ръчна граната на една от улиците в града. Обаждането направил тийнейджър, след което теренът е отцепен. Уведомено е военното министерство, откъдето се очаква екип, който да я транспортира и неутрализира. Няма пострадали при инцидента. „ Гранатата е..
Уникално произведение на античното изкуство в стил, характерен за елинистическата епоха, показа директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов. Открита е под базиликата в останки от езически храм от 2-3 век от новата ера, които не са проучени. Става дума за глава на градската богиня на Филипопол Тюхе. Статуята е открита по време..
По повод 1 декември, Световен ден за борба със СПИН в Пловдив ще се проведе активна кампания, която ще е насочена към превенция. Това съобщи д-р Аргир Аргиров, директор на РЗИ-Пловдив. Той допълни, че 45 000 презерватива ще бъдат раздадени на много места в града, включително и на дербито между "Локомотив" и "Ботев", на 1 декември, на стадион..
Комисията за защита на конкуренцията влезе в офиса на Асоциацията на българските застрахователи.Проверката в помещенията на сдружението на застрахователи е в следствие на образувано производство за картел между застрахователите за поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“ на таксиметровите шофьори. КЗК ще проучи дали..