Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният съд остави постоянно в ареста фалшификаторите на пари

Трима са пловдивчаните - авторитетни имена в "бранша", разкрити от агент под прикритие

| обновено на 23.10.18 в 17:45

Специализираният наказателен съд разпореди постоянно задържане под стража на четиримата фалшификатори от разкритата нелегалната печатница за пари в хотел в Слънчев бряг. 

Основното обвинение към тях е за  организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински банкноти - евро и долари. 

Това са  пловдивчаните Иван Тодоров по прякор Борчето, Петър Манев, Димитър Ангелов и украинецът Александър Крихтин, собственик на хотел "Кантилена", в подземието на който бе разположена тайната печатница. 

На част от тях предстои да се повдигнат още обвинения - за изготвяне на фалшиви лични документи и съхранение на наркотици с цел разпространение.  Хванатите пловдивчани  са известни като едни от най-добрите фалшификатори на пари и документи.

Всички те бяха заловени на 20 октомври морския курорт при съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура и криминалисти от Пловдив и Бургас. Двама от тях са арестувани  в процес на изготвянето на фалшиви банкноти с най-модерна техника.    Други двама бяха задържани в Пловдив. Жилището на единия от тях се оказва превърнато в депо за съхранение на готова „продукция“. 

В него са открити и иззети готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 хиляди долара. 

Във въпросното жилище са намерени хологламни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 килограма зелена листна маса, реагираща на канабис.

При извършените претърсвания в нелегалната печатница, освен техниката и консумативите за производство на фалшива валута, са намерени и иззети листа с двустранно и едностранно отпечатани банкноти с номинал 500 евро и 50 евро, както и с номинал 50 щатски долара. 

Общата стойност на изработваните неистински банкноти е 10 милиона евро и 1 милион и 600 хиляди долара.

Събраните доказателства сочат, че групата е организирана в началото на тази година, когато е започнало оборудването на нелегалната печатница с техника и материали, посочват от Спецпрокуратурата.  

Според експерти от Европол и Сикрет сървис, които съдействат на българските разследващи, фалшивите банкноти са с изключително високо качество. По опертивни данни, групата е опитала да  ги пласира на черния пазар през септември. 

Те са предлагани на цена 6% от номиналната стойност на евровите банкноти и 20% на доларовите.  На четиримата обвинени за участие в групата бе наложено прокурорско задържане до 72 часа. 

Акцията - на живо!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Специален влак с ретро вагони ще пътува по теснолинейката от 06.07.

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на..

обновено на 02.07.24 в 20:12

Аптеките в Пловдив излизат на протест, няма да работят 2 два часа

Аптеките от областите Пловдив, София,  Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Добрич, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе, Монтана и други затварят за два часа. Това ще се случи на 3 юли, сряда, между 14:00 и 16:00 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазванетои Националната..

публикувано на 02.07.24 в 19:55

Кариера в Храбрино няма да има, фирмата се оттегля

Няма да има кариера в Храбрино. Новината съобщи кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, като обясни, че е сключил споразумение с фирма „Еолит“ ООД, която искаше да изгражда кариера за добив на гнайсошисти в местността „Бунилото“ край селото.  По силата на споразумението фирмата се задължава в 7-дневен срок да оттегли заявеното инвестиционно..

публикувано на 02.07.24 в 16:47

Катастрофа блокира трафика при 159-ти км на АМ "Тракия"

Катастрофа между 2 камиона блокира трафика по АМ „Тракия“, на границата между областите Пловдив и Стара Загора. Има разсипан товар по пътното платно, който допълнително затруднява движението. По информация на АПИ движението при км 159-ти в посока София е ограничено заради пътнотранспортно произшествие.  Има обходен маршрут от пътен възел..

обновено на 02.07.24 в 16:42

Водният проект затваря за месец движението и в част от ул. „Индустриална“

Южното платно на ул. „Индустриална“ от кръстовището с бул. „Кукленско шосе“ в посока запад се затваря за движение от утре – 3 юли, сряда до 3 август, събота, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“- Пловдив. В периода се предвижда да бъдат извършени строително-монтажни работи по реконструкция и изграждане на канализационната и..

публикувано на 02.07.24 в 14:28