Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценни находки от IV век пр. Хр. откриха в Куршум джамия-Карлово

Идеята е на място да се открие музей на историята на Карлово, търси се финансиране

| обновено на 07.11.18 в 11:21

Приключи третият етап от археологическото проучване на Куршум джамия, която се намира в центъра на град Карлово. Всички етапи на проучванията са изцяло финансирани от община Карлово и се провеждат под ръководството на професор Маргарита Ваклинова и екип от специалисти към НАИМ-БАН.

В програма "Точно днес" разговор с проф. Маргарита Ваклинова за находките при археологическото проучване тази година.

За продължилите археологически проучвания на Куршум джамия в център на Карлово трябва да благодарим на общината, която осигури средства за третата кампания с общата идея да се запази този чудесен паметник на османската архитектура от 15-ти век. Виждате колко е стар, той показва тази връзка между развитието на архитектурата изобщо по нашите земи в едни период от Средновековието към по-късните епохи. Тя е един елегантен, красив паметник и всеки, който минава оттам би трябвало да обърне поглед в малката градинка в центъра на Карлово и да види тази толкова красива, толкова кокетна сграда на джамията от 15-ти век. 

Идеята е тя да бъде запазена така, че и бъдещите поколения да виждат този чудесен паметник и да бъде превърната в музейна сграда. Тя е много подходяща за такава цел и в нея ще покажем събраното в музейните фондове в Карлово. 

Би се получила една чудесна експозиция. Това е идеята – хем да се запази, хем да може да бъде поддържана, хем да има смисъл от нейното съществуване в центъра, така че едновременно да се радваме на този чудесен паметник и в същото време да бъде показано и миналото на град Карлово.

През тази година с проучванията не бяха открити нови факти, които да се свързват именно със заключение, че има голямо култово съоръжение – има тракийски етап на съществуване на нещо, което се намира там, но дали това нещо е култово съоръжение ?

Но истината е, че там е имало обитаване, имало е ползване по някакъв начин на този терен още в V– IV век преди новата ера и при това с много значими контакти с Черноморското крайбрежие, тъй като там се намери една много рядка монета заедно с другите материали на Аполония Понтика. Тези връзки на местните тракийски племена, народи и след това и малки държави, които са поддържали контакти с гръцките колонии по Черноморското крайбрежие и от там са идвали и част от тези предмети, които се намират в некропола, т. е. те са се снабдявали по този път, по това трасе с лукса, който се е произвеждал в гръцките колонии и другите гръцки центрове. Така че има обитаване, гарантирано обитаване и ползване на този терен в тази епоха, във вековете преди новата ера, но това, което можем да кажем и след тазгодишните проучвания е това, че там, на това място има останките на едно селище – имало е жилища, бяха намерени пещичките към тези жилища и обитаване в XIII-ти век на едно средновековно българско селище, в което се намират керамика, предметчета и монети от този век.

Тази година проучванията се ръководеха от моята колежка от института Елена Василева, която е тесен специалист в областта именно на османския период, защото за нас е много важно да се работи – това са пет века, една много значима епоха,  в която се е творяло, има достатъчно материал, който трябва да бъде проучен, трябва да познаваме добре живота на хората в този период и тяхната съдба, съдбата на селищата и изобщо да видим връзките, които съществуват през различните периоди. 

Така че идеята на комисията, която вчера мина - официалната комисия, която трябваше да  оцени какво е направено тази година и да приеме направеното, която е от представители на инспектората на Министерството на културата и  препоръките са проучванията да продължат, като вътрешността на сградата бъде изпразнена от следващите епохи, от по-късните епохи, които не са в добро състояние. 

Но тяхното изваждане, демонтиране и запазване даже както с в това недобро състояние, а е сигурно, че ще има нови резултати, които ще допълнят или ще потвърдят това, което имаме досега като заключение. Тъй като, за да кандидатства общината по-нататък за консервация и реставрация и да бъдат направени проекти трябва да има цялостно гарантирано проучване и във вътрешността и около самата сграда. Надяваме се проучванията да бъдат завършени в една следваща кампания догодина и едновременно с това да се направят нови постъпки по проекти, които да осигурят доста скъпата реставрация, консервация и реставрация на самата сграда по-нататък и за вярвам, че ще се получи един великолепен музей, на който ще се радват абослютно всичики, който ще бъде посещаем, а и карловци ще имат своя градски музей.

Според надписа върху плоча над входа, известната като Куршум или Коршун джамия в центъра на Карлово е изградена през 1485/86 г. „...с помощта на Бога и военоначалника му Али, син на Карлъ, възпитател на султан Джем син на султан Мохамед, син на султан Мурад-хан..”, който десет години по-късно по времето на султан Баязид ІІ (1481-1512), превръща част от мюлка си във вакъфски имот (Вакъфнаме от 15 април 1496 г., издадено в гр. Коня), с който да се издържа и управлява имотът в полза на джамията. Сградата е от типа на т. нар. ”султански джамии”. На северната стена е входът в центъра, с още запазени части от стенописи и плочата с надпис за построяването и източно от него – друг, по-малък засводен вход. Западно от централния вход, под портика е имало водоизточник за извършване на ритуалното измиване (абдест) – днес следи от него няма. Останки от стенописи има по долната част на стената, като са рамкирани с тъмен цвят, червени пана на цокъл.

Елементите в архитектурата на този тип сгради е много характерен и по нашите земи е познат от Ески джамия в Ямбол и Джумая джамия в Пловдив от ХV в., Фатих Мехмед джамия в Кюстендил и Баня баши джамия в София от ХVІ в., които са от същия архитектурен тип.

При археологическите проучвания през 2015 и 2018 г. са предприети редица стъпки, свързани с геодезическото и архитектурно заснемане на обекта, прилагането на обща план-квадратна мрежа при проучванията и изготвянето на общ план на разкритите археологически структури. Съществен принос е и работата свързана с установяването на страграфията и точната хронология на обекта. Направените наблюдения по време на разкопките, доказват съществуването на два етапа на обитаване, преди построяването на джамията. Първият е свързан с периода от ІV в. пр. Хр, което се доказва от откритите фрагменти от груба работена на ръка керамика – части от голям съд и сребърна монета на Аполония Понтика.

Следващият период е датиран в ХІІІ в. с монети (коруби), латински имитации и фрагменти от керамични трапезни съдове, характерни за тази епоха.

При разкопките от 2018 г. са регистрирани и проучени две ями и малка пещ, вероятно принадлежала на жилищно помещение, от което не са запазени останки.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27