Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъже ли статистиката за безработицата у нас?

| обновено на 09.11.18 в 11:45

КТ „Подкрепа“ организира  в Пловдив среща  по проблемите на пазара на труда. 

Заедно с поканените представители на бюрата по труда и работодателите те ще дискутират недостига на работна ръка, емиграцията на хората в активна възраст както и това доколко обективни са данните за безработицата в България. 

Синдикатите алармират, че нереалната статистика пречи да се взимат адекватни решения за пазара на труда у нас.

Проблемът е глобален и той е свързан освен със спецификата на пазара на труда, но и  с обвързаните с него страни -  социални партньори, работодатели, както и с всеки един гражданин, искащ да се яви на пазара на труда, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ – Пловдив Атанас Кръстев. 

Липсата на специалисти и работна ръка са свързани  с миграцията, с грубия износ на хора, отиващи да работят в Европа и в държави извън европейския стандарт.

По думите на Кръстев, един от основните проблеми е свързан с необходимостта на работодателите от определени кадри за развиване на бизнеса и увеличаване оттам на дохода на българските граждани, но и с  невъзможността на системата да предостави тези кадри.

Глобалната социална политика дава отражения върху пазара на труда. Хора, които са с над 20 г.  регистрирани на пазара на труда,  се оказват неадекватни на нуждите му.

За първи път от новата история на Пловдив обаче процентът на безработните в Пловдив е дотолкова малък, че някои експерти го определят в рамките на статистическата грешка. От една страна това създаде комфорт, да се говори, че нещата са добри, но това не е така, защото работнодателите не успяват бързо и адекватно да наемат работници, които да се справят със задълженията.

Действително търсенето на безработни към пазара за наемане е нисък, но в същото време този  пазар е в невъзможност да поеме работещи с такова качество на труда, които да имат съответните качества.

Социалната система не се адаптира във времето към новите условия и това е проблем, който би следвало да бъде обсъден. Като представител на синдикатите, ще настоявам за промяна на модела – промяна на статуквото на системите с отношение към трудовия пазар. Това е свързано и със социалните политики, защото реалността в бизнеса трябва да се погледне по начин, който да е на база на спецификата на съответните райони, както и на  база на спецификата  на бизнеса, който ще създаде условия хората извън страната да се върнат в България и да намерят тук работни места.

Интервюто – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради запалени стърнища изгоряха 90 дка жито

90 декара житен масив между Бяла река и Първомай изгоря вчера.  От Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че пожарът се е развил близо до газоразпределителната станция.  Единствено бързата реакция на екипите огнеборци е предотвратила сериозни последствия. Пожарникарите са успели да спасят 300 декара житни..

публикувано на 01.07.24 в 10:22

Зам.-кметът Вл. Темелков е номиниран за министър на електронното управление

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Токът от ЕВН поскъпва с под 2 %, парното поевтинява с 8 % в Пловдив

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Под 2 % ще е увеличението на тока за бита за абонатите на EVN. Поевтиняването на топлоенергията в Пловдив е с 8 на сто.  Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се..

публикувано на 01.07.24 в 07:53
Утрото на 1 юли в Пловдив

Жълт код за жега е в сила за почти цялата страна

Жълт код за горещо време е в сила за почти цяла България на 1 юли, сочи сайтът на НИМХ.  Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали.  В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо.  Горещо време с максимални температури предимно..

публикувано на 01.07.24 в 07:39

Кандидат-студентите в МУ - Пловдив полагат изпит по биология и химия

Кандидат-студентите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат днес изпит по биология и химия в Медицински университет-Пловдив. Той е с продължителност 4 часа и без прекъсване. Изпитният вариант ще бъде изтеглен от кандидат-студент в първа аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище. Името му ще бъде определено..

публикувано на 01.07.24 в 07:35