Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС даде "зелена светлина" на център за върхови биотехнологии

| обновено на 29.11.18 в 17:36

След повече от час дебати Пловдивският общински съвет даде безвъзмездно безсрочно право на строеж върху 23 дка общинска земя за изграждане на Център за растителна системна биология и биотехнологии. Решението бе прието единодушно от всички 47 съветници, които участваха в гласуването. 

Основните опасения на представители на ПФ и Съюз за Пловдив бяха, че центърът ще се изгражда от сдружение с нестопанска цел и при провал на проекта общината рискува да загуби пореден имот. Дани Каназирева поиска Пловдив да влезе в сдружението, а Камен Шишманов настоя правото за строеж да бъде за 16 години. Предложенията бяха отхвърлени.

Центърът за биология и биотехнологии ще струва 30 млн. евро като половината от парите са от ЕК. Това е единствен проект в страната, който получава директно финансиране от Брюксел, посочиха Николай Радев и кметът Иван Тотев, които декларираха безусловната подкрепа и на политическите си сили – БСП и ГЕРБ.

Доц. Цанко Генчев от центъра съобщи, че структурата ще продължи да работи и след края на проекта. Вече са спечелени над 6 млн. евро по други програми, допълни той. Кметът Тотев поясни, че дори и центърът да се провали, земята остава общинска, а построените сгради ще могат да се ползват само за образователни цели.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Седем души са задържани в Пловдив за трафик на мигранти

Седем души са зъдражани в Пловдив за трафик на нелегални мигранти. Става дума за подпомагане на афганистански и сирийски граждани да преминат незаконно през страната, уточняват от Района прокуратура - Пловдив.  Днес следобед от МВР, държавното обвинение и ГДБОП ще изнесат подробности за акцията по задържането и дейността на групата.

публикувано на 17.06.24 в 12:04

Рангел Бизюрев отива на съд, следствието приключи

Рангел Бизюрев най-сетне се сдоби с обвинение от Окръжна прокуратура за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  31-годишният Бизюрев е обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост.  Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна...

публикувано на 17.06.24 в 10:36

Затварят за три седмици и ул. "Равнища"

От днес до 7 юли ул. „Равнища“ ще се бъде затворена за движение заради ремонтни дейности на ул. „Царевец".  Това съобщи районният кмет Тони Стойчева в профила си във Фейсбук.  Улицата се използваше за обходен маршрут докато беше затворено кръстовището между „Царевец“, „Солунска“ и бул. „Хаджи Димитър“.  От днес обаче по нея няма да могат да..

обновено на 17.06.24 в 10:21

Затварянето на Бетонния мост усложни трафика в първия работен ден

Най-тежък автомобилен трафик има по бул. „Никола Вапцаров“ в пловдивския район „Южен“. Това показа репортерска проверка на Радио Пловдив тази сутрин, след като в събота беше затворен за реконструкция Бетонният мост и автомобилите бяха насочени по обходни маршрути.  Огромни автомобилни тапи се образуваха в първия работен ден от седмицата на бул...

публикувано на 17.06.24 в 10:21

Влаковете за Карлово и Хисаря отново тръгват от Централна гара Пловдив

От днес се възстановява движението от 4-те челни коловоза на гара Пловдив, съобщават от НКЖИ.  Така влаковете за Карлово и Хисаря вече ще тръгват от Централна гара, а не както досега – от гара Филипово. Това значително ще улесни пътниците, които повече от половин година бяха превозвани с автобуси от гара Пловдив до гара Филипово.  Ремонтът на..

обновено на 17.06.24 в 08:21