Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според представянето на ГЕРБ - избори от "трети" вид

В следващата политическа година ще има повече от същото, което видяхме през 2018 година, заяви за Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов. Той се аргументира със словото на президента Румен Радев в новогодишното му обръщение.

Очаквахме в празничната нощ да чуем поне лъч надежда, малко оптимизъм, но това се прокрадна много бегло в думите на държавния глава. Неговата петминутка не беше омраза, но сериозното порицание и критика не дават сериозен повод за оптимизъм.

Според Стефанов президентът констатира неща, които са ясни за всички граждани, но няма и крачка напред. Това се превръща в запазена марка на неговите „знакови“ политически изказвания. Радев не се чувства комфортно в ролята си, която обаче няма как да надскочи поради липсата на институционални права. Няма какво да направи и затова се вдига градуса на критиките му, но те са без съдържание.

Политологът прогнозира, че изборите за ЕП ще докажат до колко политическата среда у нас е устойчива на сътресения и до колко има потенциал за нови играчи. Около 25% от българските граждани очакват нов политически субект. Ако се появи такъв, значи не сме научили уроците от миналото. От друга страна означава, че средата не е затворена и се опровергава президента, който твърди, че всичко вече е разделено и парцелирано.

Дали ОП дали ще останат обединени?, попитахме Любомир Стефанов. Първият тест са европейските избори. На местните избори категорично няма да са заедно, защото там интересите им са различни, дори конкурентни, смята той.

Зависи ГЕРБ колко ще запази онова синьо, което Цветан Цветанов показваше след последните местни избори и - разбира се от резултатите за ЕП. Същото важи за БСП. За ДПС няма съмнения как ще се представи. Там нещата не са свързани с политиката, а са на кланово-родово-фирмено-общинен принцип.

Прогнозата: Всички са вгледани в ГЕРБ и ако резултатите не са убедителни на европейските избори, може да имаме избори от „трети“ вид – парламентарни, което изглежда много, много, много вероятно.

Цялото интервю на Антония Попова с Любомир Стефанов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха новата учебна година в ПУ "П. Хилендарски"

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, представители на общинската и областната администрации и много студенти.  Над 4300 са първокурсниците, които ще се..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"

Окръжната прокуратура в Смолян разследва  неизгоден  договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов“ в  Смолян.  Разследването е в начален етпа и е започнало след анализ на доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.  Възложено е на  инспектор при Комисията за противодействие на..

обновено на 01.10.24 в 11:25

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07