Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска столица на културата е тържественият дух за 2019 г.

Събитийната  програма на  „Старинен Пловдив“ във връзка със старта на Европейска столица на културата  Пловдив 2019 г.  ще се състои  именно през дългия уикенд – 11, 12 и 13 януари. Това заяви  управителят на Института Йордан Илиев. 

На 11 януари каним всички от 17.30 във вестибюла на Балабановата къща, където ще бъде откриването на  изложба „От Античност към Съвремие“ на доц. д-р Георги Трифонов. Тя  представя  рисунка, живопис, пластика, а 30 мин. По-късно ще започне камерен концерт, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110г.  от рождението на Марин Големинов.

На следващия ден – събота, сме изтеглили по-рано програмата, която ще започне от 16ч. отново в Балабановата къща, за да може след камерния концерт „Традиции“ да  покажем от 17 ч.  прожекцията на филма „Стария албум“. В галерия „Златю Бояджиев“ след това ще се състои лазерното шоу, което сме подготвили за гостите на Стария град. Така те ще имат време да се изте глят към „короната“ на събитията за откриването. 

На 13 януари от 11 ч.  е матинето в Балабановата къща – камерен концерт на млади инструменталисти, а от 12 ч. започва много интересно модно ревю на студенти  на доц. д-р Георги Трифонов, които съчетават модерното, съвременното и традицията. Това е и същността на цялата ни програма.

По думите на Илиев, не е важно самото събитие в уречения миг, а духът, цялото тържествено усещане, което ще ни владее  през 2019 г.

Той подчерта още, че въпреки ограниченията на транспорта и движението,  достъпът до Стария град е  лек и удобен.

 Подстъпите през „Железарска“ и „Капана“ не са затворени, а естествено отвеждат към Стария град. Болшинството туристи ползват алтернативен организиран транспорт, а град Пловдив като разположение е доста компактен и в него дългите разстояния, характерни за европейските столици не са проблем, тъй като в рамките на пешеходен тур е по-лесно да разгледаш забележителностите на града, отколкото с автомобил.

Имаме много голям ръст на закупени билети за разглеждане на наши обекти – над 40% още в началото на 2018 г. Тази година очакваме той да бъде и по-голям, защото  Европейска столица на културата е един тържествен дух, който ще ни съпътства през цялата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С голям концерт Пловдивската опера открива сезона

Държавна опера –Пловдив открива симфоничния сезон с голям концерт. Диригент е Григор Паликаров, а солисти са Мичо Димитров и Виктор Тренев. Програмата включва - Панчо Владигеров - Песен из „Българска сюита“ оп. 21, Георги Златев - Черкин – „Севдана“, Пабло Де Сарасате – „Цигански напеви“, Камий Сен-Санс - Интродукция и Рондо капричиозо, Клод..

публикувано на 01.10.24 в 06:46

С редица прояви отбелязваме Международния ден на музиката и поезията

Днес отбелязваме Международния ден на музиката и поезията 1 октомври. Реконструкция на български обичай и музика от XVI век показват в Eтнографския музей. Този проект е вдъхновен от сведението на един немски пастор от средата на ХVІ век, изпратен на дипломатическа мисия в Османския двор, който наред с всичките интересни сведения за..

публикувано на 01.10.24 в 06:31

Поетът Владислав Христов с награда от конкурса „Морето“

Пловдивският поет Владислав Христов спечели първа награда от националния конкурс „Морето“, който се провежда за девети път в Ахтопол. Награждаването се състоя в неделния ден, на 29-и септември, в артистичното пространството на Galera ah gallery. Събитието е организирано от сдружение „Лумен”. Втора награда за поезия спечели Нинко..

обновено на 30.09.24 в 17:11

Преге - предаване за света на книгите, 28.09. -04.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 09. 2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге - 28 септември 2024 Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги) Итало Калвино. Няка спи под камък. Размисли за литературата и обществото. Есета. 480 стр., ок. 6А, Колибри, 2024г...

публикувано на 30.09.24 в 12:13

Литературно четене в памет на проф. Светлозар Игов

Възпоменателно литературно четене събира днес поети и белетристи в 6-та аудитория на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" . То се провежда година след кончината на проф. Светлозар Игов – литературовед, писател, критик, преводач. Литературният академичен час ще открие проф. Жоржета Чолакова, а сред участниците са Антон Баев,..

публикувано на 30.09.24 в 06:47