Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията за днес от Пловдив – Европейска столица на културата – 2019

| обновено на 13.01.19 в 10:25

Национална музикална премиера, концерти на открито и събития за децата включва програмата на третия ден от откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019. 

За първи път на българска сцена Държавна опера  - Пловдив представя „Мария от Буенос Айрес“ - единствената в света танго - опера от Астор Пиацола. Режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева, специалното участие е на Люси Дяковска.

Музикалните прояви продължават и в Капана и Стария град. На откритата сцена „Ядрото“ ще звучи джаз, фолк и етно музика с участието на  „Теодосий Спасов фолк квинтет“, и Трио „Сопрано“. Концерт „Млади инструменталисти“ ще огласи Балабановата къща.

Градската художествена галерия е домакин на изложбата „Неосветените дворове“, посветена на 90 години от рождението на Йордан Радичков. Тя представя пътуванията на писателя в Сибир и и документалния филм „Черказки хроники“.

В програмата на модула „ЗАЕДНО с децата“ са включени пътуващата изложба „Еврика“ в Регионалния Исторически музей и работилница за музикали инструменти в Етнографския музей. Деца ще рисуват, вдъхновени от картините на Кольо Карамфилов в градската художествена галерия, ателие – „Да създаваме ЗАЕДНО“ ще работи и в постоянната експозиция „Енчо Пиронков“. 

Народната библиотека „Иван Вазов“ ще разказва любопитни истории за европейските столици на културата. Също там е и изложбата „Кирилица“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възможен е седемпартиен парламент, шест формации ще имат депутати в ЕП

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват "Възраждане" - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП - 7,7%, "Има такъв народ" - 6%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 10.06.24 в 04:33

Без климатик е палатата за изборните секции от Пловдивска област

След 23 часа започнаха да пристигат първите автобуси от избирателните комисии от общините на територията на Пловдивска област.  Няма климатазиция, отворили сме навсякъде да става течение, каза председателят на 17-та РИК Янко Радунчев.   Проблемът с неработещата климатична система може да се задълбочи, когато помещението за чакане се напълни с хора...

обновено на 10.06.24 в 00:17

По-късно започнаха да пристигат автобусите в Панаира

По-късно от обичайното започнаха да пристигат автобусите от секционните избирателни комисии в различните райони на Пловдив.  Първи пред входа на 13-та палата, където се помещава 16-та РИК Пловдив град, малко след 22 часа пристигнаха представители на секция от район "Източен".   Последваха ги и избирателни секции от район "Тракия".  Започна да се..

обновено на 10.06.24 в 00:17

ГЕРБ-СДС печелят изборите 2в1, фотофиниш за второто място

ГЕРБ - СДС са първа политическа сила на изборите 2 в 1. Според окончателните данни от екзитпола на "Галъп интернешънъл болкан", те застават на челна позиция във вота за 50-то Народно събрание с 26.7%.  Основната битка е тази за второто място, която се води между ППДБ, ДПС и "Възраждане".  ППДБ събира 15.5%, с четири стотни след тях е ДПС с..

обновено на 09.06.24 в 21:40

Изборният ден в Пловдив приключи в 20.30 часа

Към 20.30 ч. изборният процес в Пловдивска област приключи в спокойна обстановка, без сериозни инциденти.  Предстои под полицейска охрана да бъдат транспортирани книжата и материалите от изборите до 16 и 17 РИК.  От 4 юни насам служители от звената "Български документи за самоличност" към дирекцията са издали общо 34 удостоверения на..

публикувано на 09.06.24 в 20:46